Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Okradená seniorka - podvodníci s přeplatkem energie opět "bodovali"

Ženě ukradli 10.000,- Kč. 

Okradli seniorku 
 
     Včerejšího dne, tj. 29. května 2012, došlo v dopoledních hodinách k okradení seniorky. K události došlo tak, že jednašedesátiletá žena z Rakovnicka, šla ráno nakoupit do jednoho z místních obchodů. Když se poškozená vracela z nákupu, zastavilo u ní nezjištěné osobní vozidlo, ve kterém seděla žena a muž. Žena poškozenou oslovila jménem a sdělila jí, že má pro ni přeplatek za elektriku a že za chvíli přijedou k ní domů. Okolo deváté hodiny ráno, zazvonila žena s mužem u poškozené s tím, že jí nesou ten  přeplatek 1.000,- Kč. Paní je pustila dál. V domě žena poškozené řekla, že má pouze bankovku v hodnotě 2.000,- Kč a že jí musí vrátit nazpátek. Žena tedy šla do vedlejší místnosti pro peníze na rozměnění a poté se vrátila zpět do kuchyně. Poté si žena u poškozené řekla o sklenici vody a odlákala tímto pozornost od muže. Tento se mezitím vloudil do místnosti a odcizil seniorce finanční částku cca 10.000,- Kč. Žena mezitím zaměstnávala poškozenou v kuchyni. Poté co se muž vrátil zpět do kuchyně, oba poté ihned odešli. Až po jejich odchodu si poškozená uvědomila,  že jí nebyly vráceny peníze a v pokoji zjistila krádež svých úspor.
    Celou událost poškozená oznámila na místní policejní služebnu. K popisu ženy: výška cca 170 cm, obézní postavy, šedivé vlasy, na sobě měla triko a kraťasy. Věk cca 45 let. Muž byl vysoký zhruba 180 cm, hubený, světlé krátce střižené vlasy a zhruba ve stejném věku. Oblečení nebylo zjištěno.
     Případ se nyní šetří jako podezření z trestných činů krádeže a porušování domovní svobody.

 

VAROVÁNÍ pro OBČANY:   
      NIKDY nevpouštět do domu či bytu žádné cizí lidi. Dnes už se žádné přeplatky za vodu, elektriku či plyn nenosí až domů. A pokud to ještě někde dělají, tak se nemůže stát, že by Vám dotyčný řekl, že nemá přesně a potřebuje rozměnit. Vratné částky mají vždy přesně. Vše se nyní řeší složenkami či převody na účty. Tyto instituce právě pro takovéto vychytrálky, kteří na důvěřivosti starších občanů vydělávají, zrušili vracení přeplatku v osobní formě. Vše přes úřady. Takže až příště u Vás zazvoní muž či žena, ve dvojici či jednotlivě, nevpouštějte je dovnitř. U bytu s cizími lidmi komunikujte přes zavřené dveře, využívejte kukátka a u rodinných domů je nevpouštějte na zahradu. Po vyslechnutí co Vám nesou za přeplatek, je klidně nechte čekat za dveřmi nebo  brankou a zavolejte si na bezplatné info linky daných společností a ověřte si, zda vyslali někoho do terénu s přeplatky. A v poslední řadě klidně zavolejte na linku 158. Raději dříve než pozdě a raději preventivně.

nprap. Jana Žáčková

1.6.2012

vytisknout  e-mailem