Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Okradení si vymysleli

ÚO Bruntál - posprejoval fasády, okna i auta a další zprávy 

Žena i muž skončili na záchytce
Hned dvě osoby, které byly silně pod vlivem alkoholu, museli policisté zajistit a následně ještě převést na záchytnou stanici do Opavy.
43letý muž v Krnově na ulici Opavská ležel v noci 3.4.2011 pomočený a znečištěný na chodníku. Odmítl spolupracovat a tak byl policisty zajištěn. Dechová zkouška u něj vykázala hodnotu 2,37 promile a k vystřízlivění byl převezen do Opavy.
Po druhé hodině odpolední v pondělí 4.4.2011 ve Staré Rudné na veřejnosti konzumovala alkohol 51letá žena. Následně tam veřejně močila a několikrát zavrávorala a upadla na zem. Přivolaní policisté ji zajistili a protože byla agresivní, tak musel při jejím převozu na záchytnou stanici asistovat i policejní psovod.
Obě osoby jsou podezřelé z přestupku proti veřejnému pořádku.  
 
Vloupačky do škol
V průběhu pondělí 4.4.2011 policistům byly oznámeny hned dva případy vloupání do škol.
V Zátoru dosud neznámý pachatel násilně vnikl do budovy školy, kdy se dostal až do kuchyně. Zde vzal kuchyňské nože, 6,7 kg vepřové kýty a 3 kg tvrdého sýru. Prohledal ostatní místnosti a svým jednáním způsobil škodu nejen na odcizených věcech, ale i poškozením zařízení ve výši přes 41 tisíc Kč.
V Rýmařově vnikl pachatel v průběhu víkendu do umělecké školy a odcizil jeden buben v hodnotě 2 tisíce Kč.
 
Poškodil zateplení fasády
Obyvatelé činžovního domu na ulici Petrovická v Krnově nemají radost s jednání neznámého pachatele, který jim poškodil zateplení fasády. Strhl část perlinky s omítkou a nátěrem, poškodil omítku průrazy a částečně opálil obnažené zateplení. Způsobená škoda činí 40 tisíc Kč.
 
Postříkal fasádu i zaparkovaná vozidla
Sdělit všem své myšlenky se rozhodl neznámý pachatel, která si na to ale zvolil hodně zvláštní způsob. V době od 3. do 4.4.2011 posprejoval modrou barvou různými nápisy fasády a okna panelových domů či zaparkovaných vozidel na ulici Pionýrská a Zeyerova. Všem tím zřejmě chtěl sdělit nejen jakému fotbalovému klubu fandí, ale také kdo je jeho srdci blízký a také zřejmě i kolik má let. Možná chtěl i ukázat, že umí malovat. Různými obrazci pak postříkal ještě čtyři zaparkovaná vozidla. Svým jednáním však nezpůsobil majitelům radost, ale škodu ve výši 15 tisíc Kč. Je podezřelý z přečinu poškození cizí věci, za což mu hrozí trest odnětí svobody až do výše jednoho roku. 
 
V Čakové se srazily dva náklaďáky
Ve 13,50 hodin dne 4.4.2011 v Čakové došlo ke střetu dvou nákladních vozidel. 25letý řidič s nákladním vozidlem Dona nedodržel bezpečnostní vzdálenost za vozidlem Man. To řídil 58letý muž, který začal brzdit, aby zastavil před překážkou v silničním provozu. Došlo ke střetu a lehkému zranění mladšího řidiče. Způsobená škoda činí 130 tisíc Kč. 
 
Okradení si v obou případech oznamovatelé vymysleli
Rýmařovští policisté se museli přes víkend i v pondělí věnovat dvěma případům, u kterých nakonec zjistili, že si oznamovatelé vše vymysleli.
Nejprve šetřili oznámení 22letého muže, který policistům v pátek 1.4.2011 sdělil, že mu někdo odcizil osobní vozidlo Peugeot, které mělo být zaparkováno na ulici U potoka v Rýmařově. Oznamovatel totiž reagoval na událost, která se přihodila předchozí den, kdy měl neznámý řidič právě s tímto peugeotem ujíždět policejní hlídce. Policisté po oznámení krádeže vyhlásili po vozidle pátrání a následující den muž přišel s tím, že auto našel uzamčené a nepoškozené v Jiříkově. Při šetření okolností odcizení se potvrdilo tušení policistů a muž se nakonec sám pod tíhou důkazů přiznal, že si vše vymyslel, protože vozidlo řídil v době, kdy měl ujíždět policejní hlídce. Uvedl, že si policistů nevšiml a auto nechal zaparkované v Jiříkově, kde zůstal na návštěvě u známé.
V neděli 3.4.2011 ráno zase oznámila 20letá dívka, že jí neznámý pachatel v Rýmařově na ulici 8. května přepadl. Měl jí udeřit do hlavy a když upadla do bezvědomí, tak jí ještě okradl o 300 Kč. Policisté ihned začali událost prověřovat, šetřit a podle zjištěných skutečností již věděli, že k žádnému přepadení nedošlo. Včera se jim dívka nakonec přiznala, že si přepadení vymyslela, že jí nikdo nenapadl a ani neokradl. Podlitinu na obličeji měla zřejmě od toho, že při odchodu z baru upadla.
Důvody proč si okradení či přepadení lidé vymýšlí jsou doopravdy různá, nejčastěji tím zdůvodňují rodinným příslušníkům, proč nebyli doma či nemají peníze. Policisté pak šetřením zjistí např. že finance utratili v restauracích, přes noc pobývají u náhodných známých atd.. Všechna taková oznámení policisté prověřují, šetří a zbytečně nám vyčerpají síly, prostředky a také čas policistů. V některých případech si zřejmě oznamovatelé neuvědomují, že pokud uvedou nepravdivé skutečnosti, které vedou ke konkrétní osobě, tak se dopouští protiprávního jednání a mohou být stíháni pro různé přečiny a to např. křivé obvinění, pomluva, poškozování cizích práv a další.
 
komisař por. Bc. Tušková Pavla
pisbr♦mvcr.cz
5.4.2011

vytisknout  e-mailem