Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Okradený senior

Strakonice - Od začátku roku již třetí případ. (hlasová schránka 974 237 116) 

Další vymyšlená historka na seniora. O tom, že senioři nepřestávají být snadným terčem podvodníků, není pochyb. Pachatelé zneužívají především jejich samoty, vstřícnosti, důvěřivosti a ochoty s nimi komunikovat. Přesto, že v poslední době jsou senioři Policií ČR i různými médii před touto činností varováni, je velmi překvapivé, že k ní i nadále dochází. Policisté s obyvateli pořádají besedy, informují je prostřednictvím zpravodajů obce, sdělovacích prostředků o problematice podvodů a krádeží páchaných právě na lidech dříve narozených. A stále se podvodníkům daří. Dne 30.3.2011 v dopoledních hodinách policisté přijali oznámení o podvodném vylákání finanční hotovosti od 81leté ženy. Starší paní kontaktoval telefonicky na pevnou linku muž, který se představil jménem jejího vnuka. Požádal jí o půjčku ve výši 30 000 korun, že si potřebuje něco koupit a pro peníze si zajde osobně. Za půl hodiny zavolal podruhé, kdy jí oznámil, že má jednání a že k ní pro peníze pošle svého kamaráda, kterému muže důvěřovat. Během několika minut se k bytu důchodkyně dostavil muž a žena mu nakonec předala 30 000 korun. Následně zjistila, že peníze skončily v rukou podvodníka.
Jednalo se o muže snědé pleti, ve věku kolem 25 až 30 let. Měl oválný plnější obličej a na hlavě kšiltovku tmavé barvy s červeným motivem vpředu. Byl hladce oholen a působil čistým a upraveným dojmem. Na sobě měl tmavé kalhoty a silonovou bundu, vpředu bílé barvy s tmavšími rukávy. Muž se pohyboval v ulici M. Alše ve Strakonicích kolem 10:35. Zde si ho také mohl někdo všimnout. Policisté se proto obracejí na obyvatele, kteří by mohli podat jakoukoli informaci k pachateli. Na základě výpovědi poškozené policisté sestavili identikit -  podobiznu možného pachatele (podoba na cca 60%, muž měl delší vlasy). I zveřejněním identikitu může někdo z občanů pomoci k odhalení pachatele. Jakékoli informace, které by mohly policistům při objasňování případu pomoci, volejte na linku 158.
 
 
podobizna pachatelepodobizna pachatele
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Od začátku roku se jedná již o třetí případ podvedeného a okradeného seniora. V prvním případě podvodník využil období vyúčtování za spotřebované energie. Navštívil starší manžele, do bytu se vetřel pod záminkou, že jde zkontrolovat koncový stav elektroměru a použil trik s rozměněním bankovky. Druhý případ okradeného seniora začal nevinně – otázkou na cestu do nemocnice. Důvěřivý senior nasedl ke staršímu páru do vozidla. Uvěřil smyšlené historce o kamarádovi, který potřebuje peníze na operaci. Pozval pár k sobě domů, kde jim půjčil šest tisíc korun výměnou za taštičku, ve které měly být dolary. Ta byla ale prázdná.
 
Policisté proto připomínají způsoby podvodného jednání, na které je třeba DÁT SI POZOR:
  • Jedná se o doručení údajného přeplatku za elektřinu nebo plynu.
  • Vyplacení nějaké výhry, sociálního příspěvku.
  • Prodej různého druhu zboží (hrnce, deky, elektrospotřebiče apod.) za výhodné ceny.
  • Vydávání se za zdravotní personál, příbuzné nebo různé řemeslníky.
  • Předstírání nevolnosti, potřeby na WC.
  • Nákup peří, kožek, vajíček (na vesnicích).
  • Vydávání se za oběti dopravní nehody, podávání zprávy o příbuzných v nemocnici.
  • Přislíbení provedení různých prací (výměna oken, oprava střechy apod.).
  • Oslovení starší osoby na ulici s dotazem, kde se nachází nemocnice. Při dalším rozhovoru uvádějí, že někdo blízký potřebuje peníze na operaci, ve vozidle pak telefonují a předstírají hovor s ošetřujícím lékařem z nemocnice, kde se nachází jejich příbuzný nebo kamarád ve vážném stavu. Pachatelé tvrdí, že mají pouze peníze zahraniční měny.
  • Předstírání, že je posílá příbuzný oslovené osoby, který potřebuje půjčit peníze, neboť se ocitl v nouzi (dopravní nehoda) nebo že přináší peníze, které mu půjčil příbuzný a přinesl je vrátit. Přitom však předkládá hotovost vyšší nominální hodnoty, než je samotný dluh. Cílem je zjistit, kde má osoba uložené finanční prostředky.
 
 
O výskytu či pohybu těchto osob informujte neprodleně policii na lince 158. I v případě, že se vám bude jednání cizích osob zdát podezřelé, neváhejte využít tísňovou linku, neboť svým oznámením ochráníte nejen svůj majetek, ale i majetek druhých.
 
por. Mgr. Jaromíra Nováková, pisst@mvcr.cz
1.dubna 2011
 

vytisknout  e-mailem