Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Okradený senior

Strakonice – Pachatel si důchodce vyhlédl před prodejnou, kde nakupoval.  

Dne 15. 4. 2015 si pachatel vyhlédl staršího muže u prodejny, kde nakupoval a sledoval ho až do místa jeho bydlišti. Před domem a se vecpal do domu, kde 82letého muže oslovil. Předstíral, že muže hledá již delší dobu a že je zaměstnanec pojišťovny. Tvrdil, že nese finanční hotovost 1 000 korun, přičemž předkládal dvoutisícikorunovou bankovku. Jak senior policii uvedl, doslova se vetřel, i do bytu. Na žádost o prokázání totožnosti a dokladu z pojišťovny, vždy neznámý muž nereagoval a požadavek vždy zamluvil. Senior odešel do vedlejší místnosti, aby si vzal peníze na rozměnění. Muž zůstal v kuchyni. Poté, co se vrátil s penězi, neznámý muž prohlásil, že se musí dojít ven pro razítko a již se nevrátil. Z bytu odešel velmi rychle, ani za sebou nezavřel dveře. Po nezvané návštěvě muž zjistil, že mu chybí přes sto tisíc korun.
 
Podle popisu se mělo jednat o muže světlé pleti ve věku 25 až 30 let, 165 cm vysoké silnější postavy. Na hlavě měl kšiltovku, hovořil česky bez přízvuku. Oblečen byl v krátké bundě od pasu.
 
Policisté upozorňují seniory, aby byli obezřetní a aby setkání s podobnými osobami nabízejícími jakékoli služby spojené s financemi (zaplacení, vrácení peněz, nabídka zboží, rozměnění bankovky a podobně) bez váhání oznámili na linku 158. Policisté osoby prověří a monitorují tak jejich pohyb. V žádném případě je důležité nepouštět žádné osoby do svého bytu. V uvedeném případě, si pachatel důchodce vyhlédl v prodejně a následoval ho až domů. Pachatelé mohou předstírat, že seniora dobře znají, mohou se vydávat za příbuzného či dobrého kamaráda. Každou pochybnost je ale důležité si včas ověřit, u dveří bytu požádat o přítomnost souseda a podezřelé chování hned volat na Policii ČR.  
 
por. Mgr. Jaromíra Nováková, st.pis@pcr.cz
20. dubna 2015

vytisknout  e-mailem