Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Okradený senior

Strakonice – Oslovil ženu, že přináší přeplatek za elektřinu.  

V pátek neznámí pachatele okradli seniorku (78 let), která žije sama v rodinném domku ve Strakonicích. Žena pracovala na zahradě, když nedaleko jejího domu zastavilo vozidlo, ze kterého vystoupila žena bílé a muž snědé pleti, který seděl na sedadle spolujezdce. Muž přistoupil blíže k zahradě a oslovil seniorku s tím, že hledá elektroměr a přináší přeplatek za elektřinu. Jeden ze stále opakujících se scénářů, který pachatelé zkouší na staré důvěřivé lidi.
 
Mezi tím už neznámá žena stála na schodech u domu. Muž vytáhl bankovku v nominální hodnotě 5 000 korun a stále tvrdil, že nese přeplatek za elektřinu ve výši 2 000 korun. Důchodkyně odešla do domu pro peněženku. Za ní ale i neznámý muž se ženou. V ložnici na stolek pak položili pětitisícovou bankovku a všichni odešli na přání majitelky domu zpět na verandu. Zde vrátila nazpět seniorka 3 000 korun. Po předání peněz začala žena požadovat podepsání několika papírů. Toho využil neznámý muž, vrátil se do domu pro bankovku.  Seniorka si už jen všimla, jak muž vychází po schodech ze sklepa domu. Poté oba odešli a odjeli. Osmasedmdesátiletá žena tak přišla o tři tisíce korun.
 
Podle popisu se jednalo o muže snědé pleti ve věku kolem 50ti let, silnější 170 až 180 cm vysoké postavy. Oblečen byl do tmavé košile, tmavé plátěné bundy. Žena světlé pleti byla kolem 35 let, štíhlé 160 cm vysoké postavy. Na sobě měla světlé kalhoty a světlý svetr. Na hlavě měla světlou kšiltovku.
 
Od začátku roku se jedná o již 12 případ na okrese Strakonice. Poslední případy okradených seniorů se staly na Vodňansku dne 20. července 2011.
 
Opět se další senior přesvědčil o tom, že důvěřovat cizím lidem se nevyplácí. Bohužel až nepříjemná zkušenost člověka poučí. Ale protože policisté případy vyšetřují, vyslýchají obě strany, jak poškozené, tak podezřelé, mohou všem poradit jediné: „Buďte všímaví, nedůvěřujte každému, nikoho cizího si do bytu nepouštějte a při odchodu z domu, byť na malou chvilku (např. na zahradu, do obchodu, k sousedům), vždy uzamkněte dveře!“ Policisté také stále připomínají historky, které si pachatelé na seniory připravují a téměř vždy někde uspějí. Opět opakujeme ty nejčastější: přeplatek za energie, výhodný prodej zboží, zájem o výkup kožek, vajíček, prosba o vodu či použití toalet, odečty plynu, finanční pomoc při dopravní nehodě příbuzného.
 
por. Mgr. Jaromíra Nováková, pisst@mvcr.cz
1. srpna 2011
 

vytisknout  e-mailem