Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Okradený senior

Strakonice – Blatná – Pozor na podvodníky, neváhejte a volejte 158.  

O tom, že senioři nepřestávají být snadným terčem podvodníků, není pochyb. Další, již šestý případ okradeného seniora, zaznamenali policisté ve středu 8. června 2011 v Blatné. 
Tentokrát senior přišel o 85 tisíc korun. Sedmaosmdesátiletý muž čekal v obývacím pokoji na pečovatelskou službu, když do domu vstoupily dvě ženy snědé pleti. Tvrdily, že přináší balíček od nějaké firmy. Jedna z žen muži vytáhla z kapsy kalhot peněženku, ze které odcizila peníze. Druhá, aniž by obývací pokoj prohledávala, odcizila ze skříně částku 80 tisíc korun.
 
Policisté připomínají i ostatní letošní případy. V prvním případě podvodník využil období vyúčtování za spotřebované energie. Navštívil starší manžele, do bytu se vetřel pod záminkou, že jde zkontrolovat koncový stav elektroměru a použil trik s rozměněním bankovky.
 
Druhý případ okradeného seniora začal nevinně – otázkou na cestu do nemocnice. Důvěřivý senior nasedl ke staršímu páru do vozidla. Uvěřil smyšlené historce o kamarádovi, který potřebuje peníze na operaci. Pozval pár k sobě domů, kde jim půjčil šest tisíc korun výměnou za taštičku, ve které měly být dolary. Ta byla ale prázdná.
 
Ve třetím případě okradly pachatelky snědé pleti 75letou důchodkyni v Kocelovicích, po které požadovali výkup kožek, šrotu, slepic, dále žádali využití toalet. V nestřeženém okamžiku některá z nich vnikla do domu, kde odcizila ženě 4 000 korun.
 
Ve čtvrtém případě okradl pachatel 81letou ženu, kterou nejprve kontaktoval telefonicky a vystupoval jako její vnuk. Požádal ji o půjčku ve výši 30 000 korun s tím, že pro peníze pošle svého kamaráda, kterému muže důvěřovat. Žena tak „vnukovi“ po kamarádovi finanční hotovost poslala.
 
Pátý případ se odehrál v Sedlici. Pachatelka použila historky o tom, že ženě přináší příspěvek na léky a požaduje rozměnění finanční hotovosti. Nakonec ženě z bytu odnesla 25 000 korun.
 
Případy okradených seniorů zůstávají stále otevřené. Je velmi obtížné pachatele vypátrat, protože se převážně jedná o osoby, které „své štěstí“ zkouší na seniorech na celém území České republiky. Pachatelům nahrává i skutečnost, že osoby staršího věku mají zhoršené smyslové vnímání, horší paměť, zhoršenou orientaci v prostoru a čase. V případě krádeže pak okradení velmi obtížně popisují skutečnosti důležité pro vyšetřování.
 
Policisté opětovně připomínají způsoby podvodného jednání, na které je třeba DÁT SI POZOR:
  • Jedná se o doručení údajného přeplatku za elektřinu nebo plynu.
  • Vyplacení nějaké výhry, sociálního příspěvku.
  • Prodej různého druhu zboží (hrnce, deky, elektrospotřebiče apod.) za výhodné ceny.
  • Vydávání se za zdravotní personál, příbuzné nebo různé řemeslníky.
  • Předstírání nevolnosti, potřeby na WC.
  • Nákup peří, kožek, vajíček (na vesnicích).
  • Vydávání se za oběti dopravní nehody, podávání zprávy o příbuzných v nemocnici.
  • Přislíbení provedení různých prací (výměna oken, oprava střechy apod.).
  • Oslovení starší osoby na ulici s dotazem, kde se nachází nemocnice. Při dalším rozhovoru uvádějí, že někdo blízký potřebuje peníze na operaci, ve vozidle pak telefonují a předstírají hovor s ošetřujícím lékařem z nemocnice, kde se nachází jejich příbuzný nebo kamarád ve vážném stavu. Pachatelé tvrdí, že mají pouze peníze zahraniční měny.
  • Předstírání, že je posílá příbuzný oslovené osoby, který potřebuje půjčit peníze, neboť se ocitl v nouzi (dopravní nehoda) nebo že přináší peníze, které mu půjčil příbuzný a přinesl je vrátit. Přitom však předkládá hotovost vyšší nominální hodnoty, než je samotný dluh. Cílem je zjistit, kde má osoba uložené finanční prostředky.
 
 
O výskytu či pohybu těchto osob informujte neprodleně policii na lince 158. I v případě, že se vám bude jednání cizích osob zdát podezřelé, neváhejte využít tísňovou linku, neboť svým oznámením ochráníte nejen svůj majetek, ale i majetek druhých.
 
por. Mgr. Jaromíra Nováková, pisst@mvcr.cz
9. června 2011
 

vytisknout  e-mailem