Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Okradený senior

HAVLÍČKOBRODSKO: Do domu vnikly tři ženy a odcizily přes sto tisíc korun  

Havlíčkobrodští policisté pátrají po pachatelích, kteří okradli seniora v menší obci u Přibyslavi. Ve středu 7. listopadu těsně po jedenácté hodině dopoledne přijali policisté na tísňové lince 158 oznámení o krádeži peněz v rodinném domě. Zjistili popis pachatelů a informace k vozidlu, se kterým z místa pravděpodobně odjeli, a na místo vyjela okamžitě policejní hlídka Obvodního oddělení Přibyslav. Policisté začali po pachatelích v lokalitě ihned pátrat.
Dále provedli šetření v rodinném domě, kde ke krádeži došlo. Policisté zjistili, že odemčenou brankou vnikly před jedenáctou hodinou dopoledne na dvůr tři ženy. Dále se dostaly odemčenými vchodovými dveřmi do rodinného domu, kde v tu dobu byl v jedné z místností senior. Když si muž všiml pohybu osob za dveřmi, šel se podívat, kdo to je. Potkal v domě dvě mladé ženy, které si s ním okamžitě začaly povídat a odvádět jeho pozornost. Náhle k nim přišla další neznámá žena, která řekla, že v domě hledala toaletu. Poté všechny tři ženy z domu rychle odešly. Senior se pak šel podívat, jestli mu nechybí peníze a zjistil, že mu byla ze skříně odcizena finanční hotovost přes sto tisíc korun a případ oznámil policii.
 
Policisté zjistili popis všech tří pachatelek.
Dvě z žen jsou štíhlejší ve věku mezi dvaceti a pětadvaceti lety. Jsou vysoké přibližně 160 centimetrů. Jedné z této dvojice pachatelek zřejmě chybí dva přední zuby, má středně dlouhé světlé vlasy a na sobě měla žena oblečený béžový kabát pod kolena.
Třetí pachatelka je starší, obézní, vysoká přibližně 175 centimetrů. Má tmavší středně dlouhé vlasy a je snědé barvy pleti. Na sobě měla tato žena oblečenou tmavou blůzu a sukni.
 
Dále provedli policisté šetření a zjistili, že pachatelky z obce odjely pravděpodobně vozidlem tmavé barvy a dále, že se s tímto osobním automobilem mohly kolem jedenácté hodiny dopoledne pohybovat po silnici mezi Přibyslaví a obcí Havlíčkova Borová.
 
Policisté zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu krádež a přečinu porušování domovní svobody.
Žádáme občany, kteří si podezřelých žen či vozidla všimli nebo by policistům mohli poskytnout informaci směřující k dopadení pachatelek, aby se přihlásili na tísňové lince 158.
 
Je důležité opět připomenout zásadu, kterou by měli zvláště senioři žijící sami v rodinných domech vždy dodržovat. Je důležité, pokud to situace umožňuje, zamykat už vstupy na pozemek domu a dále být důslední v zamykání dveří vedoucích do domu. Mít zamčené vstupní dveře je vhodné i v době, kdy je senior v domě, samozřejmostí je uzamknout dveře vždy, když dům jeho obyvatel opustí, i kdyby to bylo jen na chvilku třeba na zahradu. Otevřít dveře je vhodné až po zjištění, kdo za nimi vlastně je, a to dotazem nebo pohledem z okna. Senioři by neměli pouštět neznámé osoby do svých domovů, a pokud to jde ani na pozemek domu. Pachatelé, kterých je v mnoha případech větší množství nemá senior šanci uhlídat, pokud mu už do domu vniknou.
 
por. Bc. Jana Kroutilová, komisař
8. listopadu 2012

vytisknout  e-mailem