Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Okradený senior - doplnění informací

Strakonice – Podvodnice se představila jako pracovnice zdravotní pojišťovny.  

V úterý 18. října 2016 v odpoledních hodinách navštívila doma neznámá žena 85letého muže ze Strakonic. Pod smyšlenou legendou, že přichází ze zdravotní pojišťovny a nese peníze manželce, ji muž vpustil do bytu. Žena na stůl položila finanční hotovost ve výši 7 000 korun s tím, že potřebuje vrátit 1 000 korun. Senior tak přinesl své úspory, ze kterých vzal tisícikorunu. Zbytek peněz vrátil na své místo v pokoji. Pachatelka tak zjistila, kde má muž uložené peníze a v nestřeženém okamžiku je odcizila. Po jejím odchodu zjistil, že mu chybí 9 000 korun. V bytě zůstala pouze tisícikoruna.

Celé události ještě předcházelo, že seniora téhož dne dopoledne, když se vracel z nádraží, oslovil cizí muž. Seniora oslovil jménem a sdělil mu, že ho hledá již několik dní jedna zdravotní sestra a že za ním dnes přijde domů. Poté se rozloučili a každý se rozešel jiným směrem. Destou domů seniora muž dohnal a šel s ním do místa jeho trvalého bydliště. Před domem mu řekl, že za chvíli  přijde zdravotní sestra. Cizí muž zůstal stát venku a senior odešel domů. Když zazvonil zvonek u dveří, důchodce otevřel vchodové dveře domovním zvonkem a otevřel dveře u bytu. Za chvíli zjistil, že do bytu přišla žena, která se představila jako zaměstnankyně pojišťovny.

Popis ženy: Žena byla střední postavy, mluvila česky, bez přízvuku, byla bílé pleti a na hlavě měla čepici.

Popis muže: Muž je podle popisu střední postavy, ve věku kolem 35 let, mluvil česky a na sobě měl tmavé oblečení.

V okrese Strakonice se letos jedná o druhý případ, kdy pod smyšlenou legendou pachatelé okradli seniora. Je možné, že pachatelé budou své triky zkoušet i nadále, proto je důležité připoměnout některé stále opakující se informace a rady.

Nejčastější historky podvodníků

  • Vydávání se za zaměstnance energetických společností, pojišťoven.
  • Předstírání potřeby na toaletu.
  • Vydávání se za „starého známého“ (známý z podniku, nese vrátit peníze, kterému půjčil syn….).
  • Vydávání se za příbuzného.
  • Brusiči nožů – přístup k el. zásuvce.
  • Nabídka zboží (deky, fotoaparáty, parfémy, soutěže…)

Rady policistů:

  • Nedůvěřujte neznámým lidem, nikoho cizího nevpouštějte do svého bytu.
  • Pamatujte, že zaměstnanci společností vám domů přeplatky ani žádné peníze osobně nepřinesou (složenka, převod na účet).
  • Nikdy hned neotvírejte dveře, nevíte-li, kdo je za nimi.
  • Pořiďte si panoramatické kukátko, které vám umožní dobře si návštěvníka prohlédnout. Instalujte si na dveře bezpečnostní řetízek, který udrží dveře jen pootevřené, a tak můžete některé věci vyřídit bezpečněji.
  • Zvoní-li, opravář, pracovník úřadu či jiných služeb (odečet plynu apod.) nechte si předložit jeho průkaz, nebo ještě lépe zavolejte na úřad nebo instituci, na kterou se pracovník odvolává. V případě jakýchkoliv pochybností trvejte na tom, že o nabízenou službu nestojíte.
  • Nepodléhejte lákavé vidině snadného zbohatnutí. Podomní nabídky výher v loterii nebo výhodných koupí odmítejte - v naprosté většině jde o podvod.
  • Všechny informace, které vám cizí osoba říká (např. je jej posílá váš příbuzný, ceny nabízených služeb či zboží), si nejprve ověřte!
  • Nikomu cizímu peníze nepůjčujte!

V případě výskytu či pohybu těchto osob informujte neprodleně policii na lince 158. I v případě, že se vám bude jednání cizích osob zdát podezřelé, neváhejte využít tísňovou linku, neboť svým oznámením ochráníte nejen svůj majetek, ale i majetek druhých.

por. Mgr. Jaromíra Nováková, st.pis@pcr.cz

19. října 2016

Odkazy do noveho okna

Identikit možného spolupachatele

Identikit možného spolupachatele 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem