Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Okradl důchodkyni

Strakonice – Nepouštějte si cizí lidi do bytu. 

Důchodkyni, která žije sama v bytě, navštívil včerejšího dne kolem druhé hodiny odpolední neznámý muž. Zazvonil na zvonek bytu a ženě tvrdil, že jí nese dárek k svátku od jiné paní. I přesto, že důchodkyně v ten den svátek neměla, muže do bytu pustila. Ten hned využil důvěřivosti 88leté paní a začal ženě nabízet vlněnou deku. Poté po ženě požadoval, zda by mu nerozměnila bankovku v nominální hodnotě 2 000 korun. Žena neměla drobné a odešla k místu, kde má uložené peníze. Podvodník ženu následoval. Pak už jen využil nepozornosti a z obálky s penězi vytáhl finanční hotovost ve výši 13 tisíc korun. Vlněnou deku i polštářek nechal muž v bytě ženy.
 
Neznámý muž je vysoký asi 155 cm, má kulatější obličej, málo vlasů tmavé barvy. Na sobě měl šedý kabát až ke kolenům. Mluvil česky. Muž mohl být ve věku kolem 40ti let.
 
Na podobné případy, kdy se pachatel pod smyšlenou legendou vetře do bytu starších lidí a okrade je, policisté upozorňují neustále. Opětovně varují důchodce, aby nebyli důvěřiví, nepouštěli cizí lidi do domu ani do bytu a v žádném případě neříkali nikomu o svých úsporách. Drzost a vychytralost podvodníků nezná mezí.  Jakákoli nabídka, výhra, žádost o rozměnění peněz, zkrátka vše, co se týká financí, by měla být pro všechny výzvou k opatrnosti, ostražitosti a pokyn pro přivolání pomoci.
 
Případ okradeného důchodce, který se odehrál v říjnu loňského roku ve Strakonicích, se podařil objasnit pražským kolegům ve spolupráci s jihočeskou policií.  Podvodník vždy oslovil starší osobu s tím, že jde vrátit dluh synovi a na oplátku přináší maso ze zabíjačky. Poté se vždy vetřel do bytu, kde požadoval půjčení nádoby na maso a rozměnění finanční hotovosti. Tím zjistil, kde má senior své úspory uložené.  Poté vylákal poškozeného z bytu a využil nestřeženého okamžiku, kdy peníze odcizil.
 
Ve Strakonicích se obohatil o 47 000 korun. Muž svůj osvědčený trik zkoušel po celé republice. Přišel si tak na přibližně 800 tisíc korun. Na jihu Čech se dopustil třech případů, a to ve Strakonicích, Písku a v Českých Budějovicích.
 
por. Mgr. Jaromíra Nováková, pisst@mvcr.cz
8. září 2010

vytisknout  e-mailem