Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Okradl staré manžele

UHERSKOHRADIŠŤSKO: Vetřel se k nim domů a ukradl jim sto tisíc před očima.  

 

Manželský pár, který má dohromady 177 let, včera podvedl a okradl mladý muž. Byl čtvrtek 21. října něco po deváté hodině dopoledne, když na dveře rodinného domu ve Véskách u Uherského Hradiště zaťukal neznámý muž. Ženě, která otevřela, začal tvrdit, že jim nese přeplatek za elektřinu. Už v tomto momentu měla v mysli ženy zablikat výstražná kontrolka, že se jedná o něco divného, protože energetické společnosti nepřinášejí přeplatky ani nevybírají nedoplatky osobně! Už v tomto momentu měla žena přivřít dveře cizinci před nosem a zamknout je na dva západy. Namísto toho jej ale vpustila dovnitř.

Muž jí začal ztvrdit, že se jedná o přeplatek ve výši devět set korun, ale že má „jen“ pětitisícovou bankovku a potřebuje rozměnit. Tady měla výstraha zablikat ještě silněji, ale opět ji žena ani její manžel neviděli. Žena v kuchyni z kredence vytáhla knihu, ve které měla schované úspory. Vybrala z nich čtyři tisíce korun a dala je údajnému elektrikáři. Ten se měl k tomu, že ještě zkontroluje zásuvky v dalších místnostech v domě. Využil chvilkové nepozornosti obou manželů, ze stolu v kuchyni sebral nehlídanou knihu s penězi a z domu utekl. Sedl na kolo a odjel pryč i s knihou, ve které bylo okolo sta tisíc korun! Manželé se z tohoto po chvilce vzpamatovali a zavolali na linku 158. Do Vések a okolí vyjelo několik policejních hlídek, které začaly pátrat po asi třicetiletém hubeném muži s protáhlým oválným obličejem, který měl na sobě černou kšiltovku, bílou mikinu, modrou vestu a džíny. Policisté podezřelého muže dopoledne nechytili, ale pátrání po tomto pachateli nekončí, ba právě naopak. Po dopadení tomuto zloději hrozí za spáchání krádeže až pět let vězení.

Jak potvrzují události posledních dní, zlodějů, kteří si troufají bezostyšně vstoupit do domů starých lidí a před jejich zraky je okrást, je stále hodně. Po objasnění jedné série krádeží a zjištění jejich pachatele, se objeví další zloděj, který si vybírá za své oběti právě staré důvěřivé lidi. Policistům nezbývá než pátrat po pachatelích a doufat, že bude přibývat těch, kteří budou dodržovat alespoň to základní bezpečnostní pravidlo, které se učí už malé děti: „Nevpouštět cizí lidi domů!“ Ti, kteří přibouchnou zloději dveře hned na začátku, si pravděpodobně své úspory i bezpečí uhlídají.


 

22. říjen 2010, por. Mgr. Aleš Mergental

vytisknout  e-mailem