Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Loupežné přepadení objasněno!

Policisté již mají pachatele nejen pondělního loupežného přepadení 

Tým táborských kriminalistů odvedl skvělou práci

            Tým táborských „násilníků“, tedy kriminalistů, kteří se specializují na objasňování násilné trestné činnosti, odvedl ve spolupráci s ostatními policisty Služby kriminální policie a vyšetřování a Obvodního oddělení Tábor obrovský kus profesionální práce. Do dvaceti čtyř hodin po útoku policisté zadrželi pachatele násilné trestné činnosti a navíc zabránili dalšímu, již důkladně připravovanému loupežnému přepadení se zbraní v ruce.
            V odpoledních hodinách dne 29. září došlo na nejrušnější ulici v Táboře k loupežnému přepadení jedenaosmdesátileté důchodkyně. Tři mladíci ženu obstoupili a jeden z nich jí vytrhl kabelku z ruky. Ta svůj majetek usilovně bránila, což vedlo k jejímu pádu na zem, smýkání po chodníku, vykloubení ramenního kloubu, zlomení ruky, zlomení nosu a odřeninám v obličeji. Násilník ani nezaváhal ženu v poslední chvíli kopnout, aby svou kabelku pustila. To vše pro jeden tisíc korun, který měla žena v peněžence. Policisté okamžitě zahájili pátrání. Za poslední dobu to byl již třetí podobný útok. Masivní výzva ve sdělovacích prostředcích, aby se svědci této události policistům přihlásili, vyzněla naprázdno. Díky mohutnému nasazení všech policistů, jejich zkušenostem, praxi, znalosti kriminálního prostředí a buldočí houževnatosti pachatele dopadnout se kolem útočníků začala stahovat smyčka. Do dvaceti čtyř hodin po útoku již měli tolik poznatků, že si pro pachatele ve věku 14, 17 a 18 let došli do bytu v Zavadilské ulici. Trojlístek pachatelů, který do Tábora přijel před několika dny z Českých Budějovic, se znal již z dřívější doby. Jejich společným domovem byly výchovné ústavy po celé naší republice. Dva mladší z nich byli právě v policejním pátrání pro útěk z ústavů, na nejstaršího, který ústav nedávno opustil, měli českobudějovičtí kriminalisté souhlas se zadržením pro podezření z násilné trestné činnosti.
            Trojice se k činu doznala. Jeden z nich se navíc přiznal i dalšímu loupežnému přepadení, kterého se dopustil o dva dny dříve, kdy na táborském Sídlišti nad Lužnicí po úderu pěstí do obličeje sebral mobilní telefon jedenáctiletému chlapci. U pachatelů byla mimo jiné zajištěna i plynová pistole s náboji. Mladíci se doznali, že za použití této zbraně se připravovali v Táboře na další loupežné přepadení. Měli vytipovaný novinový stánek, kde prodávala starší paní. Přiznali, že měli předem domluvený postup, jak celou loupež zrealizovat. Na otázku, zda by zbraň skutečně použili, suše odpověděli, že asi ne, že by prodavačku pod hrozbou zbraně „jen zmlátili“. Za zmínku snad stojí i to, že mladíci vše konali za účelem zisku alkoholu, cigaret a peněz na drogy.
           Šetření jejich trestné činnosti i nadále pokračuje. S ohledem na probíhající úkony a s odkazem na zákon č. 218/2003 Sb. (o soudnictví ve věcech mládeže) nebude policie k těmto osobám podávat bližší informace.
           Výzva ke všem svědkům, kteří by mohli k uvedeným činům podat další informace, i nadále trvá.
          
          Velký úspěch táborských policistů při potírání této nebezpečné násilné trestné činnosti však není konečným řešením této situace. Jejich nekonečný boj s kriminalitou pokračuje hned dalším podobným případem. Kolem deváté hodiny včerejšího večera byla ve Smetanově ulici v Táboře přepadena žena (58). Černě oděný muž ve věku asi 20 – 25 let se jí pokusil odcizit kabelku. Žena se bránila a útočníka dokonce kousla do ruky. Za cenu drobných oděrek a pádu na zem tak svůj majetek ochránila. Po pachateli, který utekl směrem k autobusovému nádraží, policisté neúnavně pátrají. I zde přivítají jakékoliv svědectví od občanů.
            Policisté se na problematiku ohrožení starší generace zaměřují i ve své preventivní činnosti. Bez úzké spolupráce s občany se však neobejdou. Lhostejnost k dění kolem sebe či obavy ze spolupráce s policií nejsou na místě. Muži zákona jsou Vám na lince 158 kdykoliv k dispozici.  
     
Plynová pistole s náboji Plynová pistole s náboji
Senioři - bezpečí na ulici. Senioři - bezpečí na ulici.

vytisknout  e-mailem