Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Název kraje

Policie České republiky – KŘP Olomouckého kraje

Převážel léčivo

OLOMOUCKO - Kurýr s největší zásilkou léků na výrobu psychotropní látky skončil ve vazbě  

Olomoučtí kriminalisté obvinili koncem minulého týdne osmačtyřicetiletého muže ze Slovenska ze spáchání zvlášť závažného zločinu nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy.
 
Jako řidič vozidla nezvládl ve čtvrtek ráno kolem 8.55 hodin řízení vozidla značky VW Passat na silnici ve směru z Olomouce na Mohelnici, v blízkosti obce Mladeč na Litovelsku a s vozidlem narazil do zábradlí na mostku. Přivolaní policisté vyzvali řidiče k předložení dokladů k provozu a řízení motorového vozidla, které nepředložil s výpovědi, že je u sebe nemá. Vzhledem k jeho podezřelému chování přivolali ke spolupráci olomoucké celníky, kteří havarované vozidlo zkontrolovali. V jeho zavazadlovém prostoru pak nalezli černé igelitové pytle s necelými 100 kilogramy tablet, později zjištěno ve spolupráci s kriminalistickým odborným znalcem z oboru chemie - léků Cirrus. Jednalo se celkem o 263 394 kusů tablet obsahujících pseudoefedrin, které jsou zneužívány k výrobě pervitinu. Podle současného kurzu je hodnota nalezeného léčiva ve výši 1 mil. 853 tisíc korun. Z množství, které bylo ve vozidle nalezeno by se podle odborného znalce dalo vyrobit více jak 93 tisíc dávek pervitinu o hmotnosti 0,2 gramy. Cena, za kterou by se vyrobený pervitin z této převážené zásilky dal prodat je nejméně ve výši 18 mil. 645 tisíc korun.    
 Obviněný muž kriminalistům uvedl, že sám cestoval z Polska na Slovensko. Podrobil se orientační zkoušce na přítomnost návykové látky. Výsledek potvrdil přítomnost metamfetaminu. Při osobní prohlídce dobrovolně vydal igelitový sáček s bílou krystalickou látkou, který měl uschovaný v zadní kapse kalhot a tři tablety dosud neustanoveného léčiva.
Kriminalisté následně podali podnět státnímu zástupci k vydání návrhu na vzetí obviněného cizince do vazby. Soudce návrh akceptoval a obviněný je nyní stíhán vazebně. V případě prokázáni viny a odsouzení mu hrozí trest odnětí svobody v rozmezí od dvou do deseti let
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
por. Mgr. Bc. Marie Štrbáková, DiS

 

vytisknout  e-mailem