Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Název kraje

Policie České republiky – KŘP Olomouckého kraje

Výlet se nepodařil

OLOMOUCKO - Kurýr a vařič previtinu zadržen 

Kurýr, vařič a dealer v jedné osobě skončil v poutech

Olomoučtí kriminalisté obvinili dne 5. 11. 2015 čtyřicetiletého muže z obce na Olomoucku ze spáchání zvlášť závažného zločinu nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy.

Obviněného muže měli kriminalisté ÚO Olomouc v hledáčku již od června letošního roku. Dne 4. 11. 2015 krátce před 22 hodinou ve spolupráci s olomouckými celníky zastavili podezřelé vozidlo značky Škoda Fabia v obci Olšany na Šumpersku. V té chvíli bylo již důvodné podezření, že tímto vozidlem, přijíždějícím z Polska, je převáženo léčivo s obsahem pseudoefedrinu. Ve vozidle byla čtyřčlenná posádka. Čtyřiadvacetiletý řidič ze Šternberku, devatenáctiletá dívka ze Šumperku, čtyřicetiletý muž z obce na Olomoucku a malé dítě. Policisté s celníky následně vozidlo důkladně prohlédli. Při prohlídce našli pod vnitřním plastovým krytem pátých dveří zavazadlového prostoru větší množství blistrů tablet Cirrus a další volně naloupané tablety. Celkem se jednalo o 2 331 tablet léčiva Cirrus, obsahujících nejméně 223,78 gramů pseudoefedrinu hydrochloridu, způsobilých k nedovolené výrobě nejméně 164 gramů metamfetaminu hydrochloridu. Dospělé osoby byly zadrženy a dívka s mladším mužem pak 5. 11. 2015 ze zadržení propuštěni. Policisté pak provedli domovní prohlídky s prohlídkami jiných prostor a pozemků, při kterých zajistili věci a chemikálie potřebné k nelegální výrobě pervitinu a dalších 1 347 tablet léčiva Cirrus. Dalším šetřením bylo prokázáno, že obviněný muž vyráběl a pak také distribuoval a to za služby či úplatu látku tzv. pervitin. Docházelo tak v různých městech v okresech Olomouc a Šumperk. Za 1 gram pervitinu inkasoval 1 tisíc korun.  

Kriminalisté podali podnět státnímu zástupci k vydání návrhu na vzetí obviněného do vazby. Obviněný muž má již velmi pestrou trestní minulost. Poslední dva záznamy se týkají trestných činů na úseku toxikomanie. V případě prokázáni viny a odsouzení mu hrozí trest odnětí svobody v rozmezí od dvou do deseti let.

Dne 20. října obvinili kriminalisté ÚO Olomouc také pětatřicetiletého muže, který minimálně od ledna 2015 distribuoval na různých místech v Olomouci pervitin obsahující psychotropní látku metamfetamin značnému počtu odběratelů. Přestože byl již v minulosti za stejnou trestnou činnost pravomocně odsouzen, pokračoval ve svém jednání. V tomto případě je stíhání vedeno na svobodě. Dealerovi hrozí trest odnětí svobody v rozmezí od dvou do deseti let.

por. Mgr. Bc. Marie Štrbáková

6. 11. 2015

vytisknout  e-mailem