Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Název kraje

Policie České republiky – KŘP Olomouckého kraje

Oba výrobci a distributoři drog skončili ve vazbě

OLKOMOUC, ŠTERNBERSKO - Drogy vyráběli i ve svých vozidlech. 

Kriminalisté územního odboru Olomouc, oddělení obecné kriminality Služby kriminální policie a vyšetřování, realizovali 10. července další případ na úseku drogové problematiky. V této souvislosti byly zadrženy dvě osoby. V obou případech bylo zahájeno trestní stíhání.

Realizace proběhla 10. července ve Šternberku. V této souvislosti byly zadrženy dvě osoby – 32 letý muž a 26 letá žena. 32 letého muže kriminalisté obvinili ze spáchání zvlášť závažného zločinu nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy. Tohoto protiprávního jednání se měl dopustit  od konce září 2016 na různých místech na Šternbersku tím, že převážně v osobním vozidle měl v několika případech vyrobit přesně nezjištěné množství psychotropní látky metamfetaminu, tzv. pervitinu, a to z léčiv, přivezených z ciziny či zakoupených v České republice. Takto vyrobenou drogu měl dále distribuovat několika dalším osobám, a to ať už za úplatu, zdarma či protislužbu, a to v různých dávkách a množství. Ve vozidle, které používal k nelegální výrobě drogy, zajistili kriminalisté věci, související s nelegální výrobou drog a také psychotropní látku metamfetamin. Zajištěné materiály budou zaslány na odborné pracoviště k provedení expertiz. Pro kriminalisty není žádným nováčkem. V nedávné minulosti byl za obdobnou trestnou činnost soudem odsouzen a potrestán. 26 letou ženu, kterou zadrželi téhož dne, obvinili ze spáchání přečinu nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy. Obviněná měla nejméně od počátku letošního roku v několika případech neoprávněně přivézt z ciziny do České republiky několik desítek kusů balení různých léčiv, sloužících k nelegální výrobě drog. Následně také v několika případech měla ve svém vozidle, na různých místech na Šternbersku, z těchto léků neoprávněně vyrobit psychotropní látku metamfetamin (tzv. pervitin), který měla dále distribuovat mezi další odběratele z řad mužů i žen, a to ať už za úplatu, zdarma či nějakou protislužbu. I u ní zajistili kriminalisté věci, související s nelegální výrobou drog a také samotnou psychotropní látku metamfetamin. Zajištěné materiály budou zaslány na odborné pracoviště k provedení expertiz. Oba obvinění jsou uživateli drog.  Obviněnému muži, v případě prokázání viny a odsouzení, hrozí trest odnětí svobody až na deset let, obviněné ženě, v případě prokázání viny a odsouzení, hrozí trest odnětí svobody v rozmezí od jednoho roku do pěti let.

V obou případech byl ze strany policejního orgánu dán podnět státnímu zástupci k vydání návrhu na vzetí obviněných do vazby, který byl akceptován a trestní stíhání probíhá vazebně.

por. Mgr. Irena Urbánková

7. srpna 2017

vytisknout  e-mailem