Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Omalovánky s básničkami děti zaujaly

KRAJ VYSOČINA: Do projektu Učíme se s Amálkou se zapojilo deset škol 

Policisté z oddělení tisku a prevence Krajského ředitelství policie kraje Vysočina realizují v červnu v deseti základních školách našeho kraje pilotní interaktivní projekt, který je zaměřený na bezpečnost dětí v dopravě.
 
Projekt je zaměřený na žáky 1. a 2. tříd základních škol. Jde o děti, které zatím nepřicházejí do styku se systematickou výukou dopravní výchovy, ale přesto se pohybují v silničním provozu – jako chodci, cyklisté nebo jako spolujezdci v osobních vozidlech svých rodičů. Pro pilotní projekt bylo v letošním roce vybráno deset základních škol v Kraji Vysočina – polovina městských a polovina venkovských škol, aby bylo při hodnocení projektu možné provést srovnání znalostí a reakcí dětí. Projektem bude v průběhu června osloveno zhruba 570 školáků v celém Kraji Vysočina.
 
Projekt je postavený na vzniku netradičních omalovánek „Amálka ve městě“, jejichž autory jsou pedagogové Školy ekonomiky a cestovního ruchu. Právě tato škola s námi na projektu úzce spolupracuje. Mimořádně zajímavé omalovánky s tématikou bezpečnosti silničního provozu se skládají ze šesti logických a přehledných obrázků s tématikou dopravy. Ke každému obrázku je sestavena také jednoduchá a srozumitelná básnička. Tato básnička může netradiční a velice vhodnou formou dostat dítěti do jeho povědomí význam dané dopravní značky. Básničky jsou využitelné pro výuku dopravní výchovy ve školách.
 
Na realizaci projektu přímo ve vybraných školách našeho kraje s policisty úzce spolupracují studentky jihlavské soukromé Školy ekonomiky a cestovního ruchu. Jedná se o čtyři studentky oboru předškolní a mimoškolní pedagogika – učitel, učitelka mateřské školy. Tyto studentky vykonávají v rámci projektu řízenou praxi na oddělení tisku a prevence Krajského ředitelství policie kraje Vysočina.
 
Studentky si samy sestavily a pro projekt nacvičily krátké divadelní maňáskové představení, které se jmenuje „Amálka popleta, aneb nebojte se děti dopravních značek.“ Pro toto představení si studentky vyrobily kulisy, a také dva maňásky – Amálku a policistu. Součástí realizace projektu přímo v dané třídě je sehrání představení, do kterého opakovaně vstupuje policista z oddělení tisku a prevence a do hry pak vhodným způsobem vtahuje děti, se kterými pak řeší konkrétní dopravní situace. Na závěr představení děti obdrží od policistů dárek - omalovánky Amálka ve městě a pastelky s logem Policie České republiky. Pro pedagogy školy, kde projekt probíhá, mají policisté připravené všechny obrázky z omalovánek ve velkém formátu tak, aby tyto obrázky mohli učitelé v budoucnu využívat v rámci vyučování a s projektem tak dál pracovat podle vlastního uvážení.
 
Projekt má velký význam také pro studentky dané školy oboru učitelka mateřské školy. Tyto studentky se vhodnou formou dostávají do kontaktu s dětmi a mohou si tak přímo v praxi vyzkoušet dovednosti získané ve škole. Další specifikou pilotního projektu je netradiční forma spolupráce mezi střední školou a policisty, kdy studentky mají možnost poznat některé formy policejních preventivních aktivit zaměřených na děti základních škol. Pokud bude ze strany dětí a pedagogů projekt hodnocen kladně, může mít své pokračování, a to nejen v dalších školách, ale také vznikem dalších omalovánek, které by rozšířily stávajících omalovánky o další dopravní značky a situace v silničním provozu.
 
mjr.  JUDr.  Dana Čírtková, tisková mluvčí
9. červen 2015

 

Odkazy do noveho okna

Amálka 1

Amálka 1 

Detailní náhled

Amálka 2

Amálka 2 

Detailní náhled

Amálka 3

Amálka 3 

Detailní náhled

Amálka 4

Amálka 4 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem