Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Omamné látky za volantem

Velké nebezpečí! 

konopí.jpg


O roku 2007 pracují dopravní policisté s novými detekčními soupravami na zjišťování ovlivnění návykovými látky u řidičů motorových vozidel. Drogové testy DRUGWIPE, používané dopravní policií také v řadě evropských zemí, jsou velice rychlým pomocníkem při zjišťování přestupku. Detekce je provedena ve velice krátkém čase od 5 do 10 minut a její výsledek je jednoznačný. Test, určený pro orientační kontrolu přítomnosti drogy a její latentní stopy, lze získat ze slin. Jeho použitelnost je určena pro drogu cannabis, amphetamin, metamphetamin, extáze, kokain a opitáty.

Dopravní policisté v loňském roce přistihli na východočeských silnicích celkem 1.730 řidičů (+1.086), kteří usedli za volant pod vlivem alkoholu, z nichž několik bylo také pod vlivem drog. Celkem u 920 dopravních nehod a havárií (-31) byl zjištěn u řidiče alkohol (více o nehodovosti nalezente v odkaze: Zpráva za rok 2008). 

O tom, že ovlivnění návykovými látkami před jízdou může přinést i tragické následky, není pochyb. Pro dokumentaci uvádíme některé vybrané případy, u kterých byl zjištěn vliv drogy za volantem, ve dvou případech si vyžádaly drogy za volantem daň nejcennější - lidský život!


 
HK havarované vozidlo 1.jpg tragická nehoda v Hradci Králové 
Královéhradecko -
Dne 27. října 2008 se stala v Hradci Králové tragická dopravní nehoda.  Šestadvacetiletý řidič osobního vozidla zn. Opel Omega z Hradce Králové, jedoucí před druhou hodinou ranní Gočárovou třídou v centru města,  zřejmě nepřizpůsobil rychlost jízdy a při projíždění křižovatkou u Koruny dostal smyk a havaroval do stromu. Při nehodě byl usmrcen řidič, 55letý a 26letý  spolujezdec a 16letá spolujezdkyně. Více naleznete zde.

související odkazy:
zpravodajství Policie ČR: V Hradci Králové vyhasly čtyři životy
27. 10. 2008 - Hradecký deník: Náraz do stromu nepřežili čytři lidé
  9. 12. 2008 - Hradecký deník: Nehoda u Koruny - roli sehrála droga


Chrudimsko - Dne 22. května 2008 před 18. hodinou došlo v obci Chrast k tragické nehodě. Pětadvacetiletý řidič osobního vozidla zn. Peugeot 205, jedoucí po silnici II. třídy ul. Náměstí, přejel na levou stranu vozovky a najel na chodník. Zde se střetl s 28letou chodkyní a 3letým dítětem. Při čelním nárazu vozidla utrpěli oba chodci zranění, kterým na místě nehody podlehli. Řidič vozidla a jeho 22letá spolujezdkyně utrpěli lehká zranění, se kterými byli převezeni do nemocnice. Hmotná škoda činí 10.000 korun. Následným šetřením bylo zjištěno, že řidič nevlastní řidičské oprávnění. Později navíc vyšlo najevo, že byl ovliněn návykovou látkou.

 
 
související odkazy:
3. 9. 2008 - Pardubický deník: Řídil pro vlivem drog
 
 
Trutnovsko - Dne 16. ledna 2009 zastavila policejní hlídka v obci Malé Buky na Trutnovsku při dopravní kontrole řidiče osobního vozidla zn. Volkswagen Golf. Jelikož muž za volantem jevil známky opilosti, vyzvali jej policisté k provedení dechové zkoušky a následnému testu na zjištění návykových látek v těle. Po provedeném testu Drugwipe 5, který vyloučí či potvrdí přítomnost návykových látek v těle, zjistili, že kontrolovaný řidič usedl za volant po požití omamaných látek. Protiprávní jednání zadokumentovali muži zákona jako přestupek, přičemž řidiči nyní hrozí zákaz řízení motorových vozidel.

 
Jičínsko - Dne 8. února 2009 kontrolovali jičínští policisté devatenáctiletého řidiče osobního vozidla. Provedenou orientační zkouškou na zjištění přítomnosti omamných a psychotropních látek zjistili, že test je pozitivní. Mladík odmítl další vyšetření. Na místě mu policisté zadrželi řidičský průkaz a další jízdu mu zakázali.


 
 
čtěte také:
28. 1. 2008 - deník Právo - Zkouření řidič mají třikrát větší riziko nehody

 
 
 
foto Policie ČR

por. Mgr. Lenka Burýšková

 

vytisknout  e-mailem