Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Opakované krádeže v obchodech měla napříč celým Moravskoslezským krajem na svědomí partička kamarádů

MŘ Ostrava - Za opakované krádeže skončili ve vazbě. 

Policisté napříč Ostravou přijímali během několika měsíců desítky oznámení o různých krádežích v obchodech. Mělo se jednat o prodejny různého charakteru, například potravinářské řetězce, drogerie, elektronika, ale také sportovní potřeby či hobby markety. Spektrum odcizeného zboží bylo opravdu široké a samotný způsob krádeží velmi podobný. Mezi odcizené věci patřilo například jídlo v podobě pečiva, masa, ovoce, ale také sladkosti, oblečení či dětské pleny, elektronika a v neposlední řadě také alkohol. V některých případech se jednalo o krádeže jednotlivých pachatelů, kteří brali zboží z regálů. V jiných zase o krádeže, u kterých bylo zapotřebí více zúčastněných. „Kupující“ nachystal několikatisícový nákup, mnohdy i přes 10.000 korun, který zůstal ve vozíku před vstupními dveřmi. Netrvalo dlouho a díky dalšímu spolupachateli těmito i s nezaplaceným nákupem prošli. Ukázalo se, že k samotným krádežím pachatelé používali také kočárek, do kterého nákup dávali, kdy s nimi bylo také malé dítě. V několika případech jim hromadné krádeže překazila ochranka a tak utekli s prázdnou, ale ve většině případů se jim podařilo s nezaplaceným zbožím zmizet.

Oznámení o podobných krádeží se hromadila napříč celým krajem, kdy policisté mezi sebou úzce spolupracovali. Shromažďovali důkazní materiály a vyhodnocovali zajištěná videa. Během vyhodnocování se ukázalo, že krádeže má mít na svědomí pět osob. Jednalo se o dvě ženy (20 a 32 let) a tři muže (30, 31 a 36 let). Případ si do své gesce převzali kriminalisté z Ostravy-Mariánských Hor. Díky osobní a místní znalosti během několika dnů všechny aktéry ztotožnili. V některých případech se protiprávního jednání dopouštěli jednotlivě, jindy společně. Celkem policisté zaznamenali přes čtyřicet takovýchto krádeží, na kterých se měli podílet společně i samostatně. Celková škoda šla do statisíců korun.

Komisař 5. oddělení obecné kriminality Ostrava obvinil jednotlivce z různých trestných činů od krádeže, legalizace výnosu z trestné činnosti či maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání. Dva muži ve věku 30 a 36 let jsou stíhání vazebně. Obviněný ve věku 31 let rovnou nastoupil do výkonu trestu za páchanou předchozí majetkovou trestnou činnost. Obě ženy jsou stíhány na svobodě. Starší se měla dopustit tří krádeží a mladší dvou. Oběma hrozí dvouleté vězení. Obviněným mužům hrozí trest odnětí svobody do pěti let.

Opět doporučujeme veřejnosti, aby byla obezřetná a všímala si svého okolí. Lapky vyhledávají místa, kde se pohybuje větší množství lidí, ať už nákupní centra či různé obchody. Pokud uvidíte v obchodě osobu, která si například ukrývá zboží pod oděv, obeznamte s tímto prodavače, ostrahu, či kontaktujte linku 158. Také doporučujeme ostraze prodejen, aby se mimo jiné zaměřovala také na vstupy do prodejen.

dne 24. května 2024

por. Bc. Eva Michalíková

vytisknout  e-mailem