Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Opatření "Bezpečně u vody" pokračuje na Máchově jezeře

KRAJ - Policisté dohlíželi na turisty v  jedné z nejnavštěvovanějších rekreačních oblastí a kontrolovali nejen bezpečnost na vodních plochách, ale i v přilehlých kempech. 

Máchovo jezero je každoročně vyhledáváno velkým množstvím turistů nejen z České republiky. Je zde mnoho příležítostí jak zde strávit příjemný dovolenkový čas nejen u vody, ale tato oblast nabízí také kromě sportovních aktivit mnoho jiných možností.

14V průběhu měsíce června spustila Policie ČR jako každoročně preventivně bezpečnostní opatření zaměřené na bezpečnost v okolí vodních ploch a v rekreačních areálech. Akce "Bezpečně u vody" potrvá až do konce září.

Policisté navštěvují rekreační areály a informují občany o zásadách osobního bezpečí při rekreaci u vody, připomínají i dodržování pravidel silničního provozu, kontrolují zákaz požívání alkoholu a také upozorňují na úskalí zajištění majetku při pobytu u vody a v samotných kempech. 

Dnes se policisté v Libereckém kraji zaměřili na oblast Máchova jezera na Doksku.  Nejen že se věnovali zejména návštěvníkům kempů a pláží, ale také dohlíželi s policejním člunem na dění přímo na samotné vodní ploše. Zde se zaměřovali na nevhodné chování na šlapadlech či jiných plavidlech a také některé plavce, kteří se vydali do míst, kam je to zakázáno a kde je to pro ně nebezpečné. 

Do akce policisté nasadili i svůj motorový člun, který zapojují právě v případech, kdy je třeba co nejrychleji reagovat na vzniklou událost. Tou může být právě pohřešování osob či jejich tonutí. Policisté taktéž často řeší i situace, kdy se rekreanti snaží vylézt na ostrůvek, jež tvoří součást vodní plochy. Na ten je však přístup zakázán, neboť se jedná o chráněnou krajinnou oblast. Práce těchto kolegů je však velmi různorodá, a tak není výjimkou, že řeší i případy osob, jež přecení své síly a v určitém bodu jezera zjistí, že již nemají dostatek sil ani pro pokračování v původním plaveckém záměru, ani k návratu do bodu, odkud vyplavali. 

Dnes policisté pomáhali jedné posádce plavidla, které vypověděl na vodní ploše motor. Té pomohli dopravit se v bezpečí ke břehu. Nechyběly ani veselé momenty, kdy se někteří malí účastníci na plavidlech chtěli vyfotografovat s policisty přímo na policejním člunu. Policisté rodičům doporučovali, aby ti nejmenší měli na plavidlech plovací vesty. 

Návštěvníkům kempů a pláží rozdávali policisté z oddělení tisku a prevence společně s pořádkovými policisty informační letáčky s preventivními radami, jak si ochránit své věci při pobytu v kempu či u vody a také jak se chovat, aby nedošlo k jejich újmě na zdraví a životě a jejich dovolená či pobyt u vody byl tak bez starostí a nepříjemných zážitků. Rozdávali jim také drobné dárky v podobě jednorázových orientačních alkotestrů, nealko piva, jednorázové náplasti, relfexní pásky a dětem reflexní předměty a různé omalovánky, křížovky, postřehové hry, vše s policejní temetikou a preventivním zaměřením. 

Tato akce byla letos u Máchova jezera již v pořadí druhá. S policisty se mohli návštěvníci této velmi navštěvované rekreační oblasti setkat již v v polovině července. V podobných akcích budou policisté v průběhu léta pokračovat, a to i v okolí jiných vodních ploch Libereckého kraje. 

9. 8. 2024
kpt. Bc. Vladimíra Šrýtrová
koordinátorka prevence KŘP Libereckého kraje

vytisknout  e-mailem