Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Opatření Ostrava 2…

OSTRAVA - shromáždění, bezpečnostní opatření 

Na ostravském náměstí SNP se v podvečer dne 27. 9. 2013 shromáždilo zhruba 500 osob, přihlížejících mítinku. Posléze se dav lidí přesouval k ubytovně na Čujkovově ulici. Útoku na tento objekt bylo zamezeno nasazením policistů speciální pořádkové jednotky. Následoval útok na policisty, z davu létaly různé předměty. Reakcí na výzvy policistů k zanechání protiprávního jednání bylo házení kamenů, lahví (ať už skleněných nebo plastových), cihel a dalších předmětů vůči policistům i na služební vozy. V době, kdy došlo k páchání protiprávního jednání, byl realizován zákrok a tomuto jednání bylo zamezeno. Policisté omezili na osobní svobodě celkem 21 podezřelých osob, které byly eskortovány na jednotlivá ostravská obvodní oddělení. Mezi zadrženými osobami jsou opět i mladiství. Některé z osob, jež byly omezeny na osobní svobodě, nebylo zprvu možné podrobit výslechu, neboť byly ovlivněny alkoholem.
 
Nejčastěji podezřelí neuposlechli výzev policistů, útočili na ně. V současnosti je pět osob podezřelých z trestných činů. Počet podezřelých či stíhaných osob, případně prověřovaných trestných činů se bude vyvíjet dle realizovaného dokazování.
V nočních hodinách pak pokračovaly úkony trestního řízení, ohledání míst činů, byly realizovány výslechy, dokumentovány škody. Před námi jsou, stejně jako při posledních nepokojích dne 24. 8. 2013, analýzy zajištěných obrazových záznamů a další dokazování. I tentokrát byly v davu maskované osoby.
 
Převážně se jednalo o přestupky proti veřejnému pořádku. Některé zadržené osoby jsou podezřelé z trestných činů výtržnictví, poškození cizí věci a násilí proti úřední osobě. V krajním případě tak podezřelým hrozí trest odnětí svobody až na šest let.
 
Do současnosti disponujeme informacemi ke třem zraněným policistům a dalším dvěma zraněným osobám z řad přihlížejících. Dokumentováno je také poškození osmi služebních vozidel policie, konkrétněji skel i kapot.
  
 
 por. Mgr. Gabriela Holčáková
28. 9. 2013

vytisknout  e-mailem