Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Opatření rokycanské policie

Míříte na festival - buďte opatrní 

Oblíbenou součástí prázdninových dnů jsou v posledních letech hudební festivaly. Tyto několikadenní hudební produkce však lákají nejenom příznivce dobré zábavy a hudby, ale přicházejí i  "návštěvníci" s nekalými úmysly. Ti využívají zejména zvýšené koncentrace lidí a jejich nepozornosti, či neopatrnosti vůči svému majetku. Pro zloděje to mohou být "žně".
Tento typ akcí je samozřejmě provozován i v našem regionu. Rokycanští policisté proto přijímají na základě zkušeností z minulých let opatření k zajištění veřejného pořádku, k předcházení páchání trestné činnosti a zajištění dohledu nad bezpečností silničního provozu. Nejinak tomu bude i tento víkend, kdy je plánován festival v Rokycanech. Opatření se  kromě rokycanských policistů z kriminální, pořádkové a dopravní služby zúčastní i jejich kolegové ze skupiny základních kynologických činností a dálničního oddělení Svojkovice.
Přestože jsou tato opatření přijímána, nelze zcela zabránit možnosti páchání majetkových trestných činů, či jiného protiprávního jednání. např. v souvislosti s dopravními přestupky. V minulých letech došlo například v době konání festivalu ke krádeži věcí ze dvou stanů, kdy pachatel způsobil škodu odcizením mobilních telefonů a financí  přesahující 14 tisíc korun.  Z tohoto důvodu bychom rádi oslovili zejména samotné majitele věcí a  poukázali na hlavní a jednoduchá pravidla bezpečného chování, která mohou možnosti spáchání těchto činů eliminovat.

Prevence před kapesními zloději :

  • Buďte ostražití, když jdete od bankomatu. Zloději si své oběti typují často právě zde. Nezapisujte k platební kartě PIN kód.
  • Větší finanční hotovosti nevystavujte na odiv, toto pravidlo dodržujte i v případě cenných věcí.
  • Peněženku nenechávejte navrchu kabelky nebo nákupní tašky, nenoste ji v průhledných taškách nebo "síťovkách".
  • Nenechávejte kabelku nebo peněženku při nakupování bez dozoru - toto pravidlo platí zejména při nákupu s pojízdnými vozíky.
  • Noste kabelku těsně u těla s rukou na zapínání, nejlépe vpředu na břiše. Méně tím zloděje vyzýváte a navíc mu ztěžujete provedení krádeže. V případě, že nesete zavazadla a balíčky, mějte kabelku mezi tělem a těmito předměty.
  • Pokud nosíte batoh na zádech, mějte cenné věci a peněženku v kapse při sobě.

Prevence před vloupáním do vozidel :

  • Auto vždy zamykejte, řádně zavřete okénka i kufr.
  • Nenechávejte klíčky, náhradní klíčky, doklady od vozu a další důležité doklady v autě.
  • Nenechávejte žádné věci na viditelném místě ve voze ("viditelná kořist").
  • Využijte zabezpečení, kterým jsou vybavena autorádia (odnímatelné panely, karty....).
  • Vhodná je instalace autoalarmu, nebo jiného zabezpečovacího systému.

Upozornění však patří i návštěvníkům, kteří se na festival vydají motorovým vozidlem.  Ti nesmějí zapomenout, že alkohol za volant nepatří, tak jako někteří návštěvníci festivalu ve Strašicích, který se konal tento měsíc. Zmiňovaní totiž díky požití alkoholických nápojů nyní zamíří kromě festivalů i k soudu. Dopravními policisty tam byl půl hodiny po půlnoci dne 10.7. přistižen ve stavu vylučujícím způsobilost  31letý řidič za volantem vozu značky VW Polo. Dopravní policisté u něj pomocí dechové zkoušky odhalili přes jeden a půl promile alkoholu. Dle vyjádření řidiče se do tohoto stavu měl uvést požitím tří půllitrů piva. O dvě hodiny později pak opilého řidiče zastavili řádným způsobem mezi bytovými jednotkami hrádečtí policisté. Na displeji detekčního přístroje se u tohoto 43letého řidiče objevila hodnota přesahující 1,6 promile alkoholu. Jejich jednání bylo kvalifikováno jako přečin ohrožení pod vlivem návykové látky a o jejich vině a trestu bude rozhodovat soud.

nprap. Bc. Jana Tomková
20.7.2011

vytisknout  e-mailem