Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Operace "Argon" ukončena

Policisté obvinili osoby z výroby a distribuce drog.  

Pečlivá práce severomoravských „krajských“ kriminalistů vyústila v zadržení a následné obvinění čtyř osob z trestného činu nedovolené výroby a držení omamných a psychotropních látek a jedů. Jednalo se tři muže (věk 24 a 41 let z Ostravy, 34 let z Opavska) a jednu ženu (27 let z Ostravy). Dvojici mužů, kteří mají trvalé bydliště v Ostravě, stíhají navíc v současné době pro stejnou trestnou činnost kolegové z dalšího územního odboru v rámci krajského ředitelství. Skupina distribuovala metamfetamin (pervitin) lidem na opravdu rozsáhlém území – tudíž nejen v Ostravě, ale vyjížděli i do okresu Frýdek-Místek, Nový Jičín, Bruntál a Opava. 
akce
 
Prověřování týkající se případu bylo náročné. Kriminalisté krajského ředitelství tak samozřejmě spolupracovali s kolegy z jednotlivých územních odborů, konkrétně z Územního odboru Opava a Územního odboru Nový Jičín, a dále s policisty z odboru kriminalistické techniky a expertiz a zásahové jednotky krajského ředitelství.
 
Severomoravští policisté tak ukončili operaci s názvem „Argon“. Z dosavadních výsledků vyšetřování vyplývá, že byla zadržena kompletní skupina.
 
Každý měl svou funkci         
Skupina páchala trestnou činnost po dobu několika měsíců až do poslední chvíle před zadržením, které proběhlo koncem října. Obvinění (navzájem se již z minulosti znali) nejdříve vyráběli drogy, konkrétně pervitin, nejdříve na Frýdecko-Místecku, později i v Ostravě a na Opavsku. Co se týká objektu na Opavsku, ten měl v pronájmu jeden z obviněných (34 let). Ten byl samozřejmě předem srozuměn, za jakým účelem se budou osoby v objektu zdržovat. Jako protihodnotu za zpřístupnění obdržel předem dohodnuté množství vyrobené drogy. Tím se dostávám v podstatě k rozdělení úloh jednotlivých členů skupiny.
Pervitin vyráběl několik měsíců jednačtyřicetiletý muž. Používal laboratorní techniku a chemikálie. Jednalo se o komponenty, které tvořily v podstatě provizorní zařízení určené právě k výrobě drogy. Co se týká látek určených pro výrobu, muž používal zahraniční farmakologické přípravky, které nakupoval v příhraničí (na území cizího státu, za pomyslnou hraniční linií). Vyrobenou drogu pak užíval pro svou potřebu a zčásti také prodal, nebo vyměnil za jiné věci.
Další z členů skupiny, 27letá žena, zajišťovala osoby a vozidla za účelem cest na nákupy věcí potřebných k „činnosti“. I ona obdržela jako protihodnotu za služby část vyrobeného pervitinu. U výroby byla dokonce přítomna.
 Co se týká posledního obviněného, čtyřiadvacetiletý muž prodával na různých místech Ostravy drogu, kterou vyrobil nejstarší člen skupiny.
 
Zadrženi v noci přímo při výrobě drogy

drogy 3.JPG

Zadržení sledovaných osob bylo pečlivě naplánováno, z hlediska data na poslední říjnový den. Vzhledem k charakteru věci na scénu nastoupili také policisté ze zásahové jednotky krajského ředitelství. Akce byla blesková, obešla se bez jakýchkoli komplikací – vsázelo se samozřejmě kromě pečlivé přípravy a koordinace na místě i na moment překvapení. Asi hodinu před půlnocí tak policisté zadrželi v objektu na Opavsku přímo při procesu výroby drogy tři ze čtyř osob (kromě nejmladšího muže, který byl zadržen později).
Policisté provedli domovní prohlídky a prohlídky jiných prostor. Zajistili mimo jiné předměty a chemikálie určené k výrobě pervitinu. Zajištěné věci byly předány policistům z odboru kriminalistické techniky a expertiz krajského ředitelství ke zkoumání a vyhodnocení.
 
Klientela: několik desítek osob
Kolik drogy tato skupina vyrobila, rozdistribuovala a prodala, popřípadě použila pro svou potřebu, není v této chvíli možné zjistit. Každopádně z vyšetřování vyplynulo, že skupina měla klientelu v řádech desítek osob, v podstatě zavedenou klientelu. Někteří obvinění s policisty spolupracují a k trestné činnosti se doznávají. Přiznali, že část vyrobených drog použili pro svou potřebu. Za peníze získané prodejem pervitinu si někdo kupoval různé věci, některý ze členů skupiny je však nutně potřeboval, aby uživil rodinu.
 
Na konec ještě pro pořádek. Čtyřiadvacetiletý muž byl obviněn z trestného činu nedovolené výroby a držení omamných a psychotropních látek a jedů (§ 187 odst. 1 trestního zákona), ostatní tři členové skupiny ze stejného trestného činu, navíc však pro odst. 2 písmeno a). Soud rozhodl o umístění do vazby u všech tří obviněných mužů.
           
 
      por. Mgr. Soňa Štětínská
                                                                          
 
 

vytisknout  e-mailem