Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Operace MEDIC celníci a policisté

Jihočeský kraj - Policisté a kriminalisté spolupracovali na operaci celní protidrogové jednotky, úspešný zátah proběhl na obou stranách hranice.  

Při operaci MEDIC proti nelegálnímu obchodu s drogami a anaboliky bylo zadrženo 9 osob v ČR, 6 v Rakousku, objeveny pěstírny marihuany, zabaveny drogy a tisíce kusů anabolik

Na operaci s krycím názvem MEDIC začala českobudějovická expozitura Celní protidrogové jednotky pracovat v červnu minulého roku. Skupina českých občanů produkovala a prodávala marihuanu a obchodovala s pervitinem, kokainem, anaboliky a padělky léků. Vše bylo učeno převážně pro rakouský trh.

Závěrečná část operace vyvrcholila 17. prosince loňského roku společným zásahem celníků a policistů na Českobudějovicku a Českokrumlovsku. Během něho bylo provedeno 8 domovních prohlídek, při kterých byly objeveny dvě „indoor“ pěstírny konopí (využívaly tzv. „ homebox stany“) a zabaveno 211 g kokainu, 261 g metamfetaminu, 2,5 kg marihuany, 131 ks vzrostlých rostlin konopí, 370 tablet extáze, 1657 ampulí a 1154 tablet anabolických steroidů, dále léky a finanční hotovost ve výši 307 tisíc korun.

Speciální zásahové jednotky celní správy a policie zadržely devět osob, pět z nich je v současné době ve vazbě. Dalších šest osob zadrželi na svém území rakouští policisté.


Kriminalisté z jihočeského policejního ředitelství hned následující den po zásahu obvinili pětici pachatelů. Muže ve věku 35 a 38 let z Českobudějovicka, muže ve věku 34 a 43 let z Českokrumlovska a pětapadesátiletého muže z Prahy. Kriminalisté skupinu viní z toho, že po vzájemné domluvě zprostředkovala vývoz minimálně 22 kg marihuany, 150 gramů pervitinu především pro zájemce z Rakouska. Obvinění fungovali jako organizovaná skupina.

Hlavním organizátorem výroby a obchodů byl 43 letý muž z Českokrumlovska. Ten obstarával z východní Evropy a Asie i anabolické steroidy (např. Danabol, Sustanon) a padělky léků (Kamagra, Cialis).

Za trestné činy nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy hrozí pachatelům až dvanáct let odnětí svobody.

FOTO a VIDEO jsou dostupná na internetových stránkách celní správy:

http://www.celnisprava.cz/cz/tiskove-zpravy/2014/Stranky/pri-operaci-medic-proti-nelegalnimu-obchodu-s-drogami-a-anaboliky-bylo-zadrzeno-9-osob-v-cr-6-v-rakousku-objeveny-pestirn.aspx


mjr. Mgr. Jiří Barták
vedoucí oddělení vztahů k veřejnosti
Generální ředitelství cel

Pevná linka: +420 261331921
Mobil: +420 602332791
E-mail: j.bartak@cs.mfcr.cz
 

 

mjr. Mgr. Jiří Matzner, krpc.pio@pcr.cz

28. ledna 2014

 

 

vytisknout  e-mailem