Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Opilci za volantem

Víkend ukázal, že kontroly jsou stále třeba 

Je přímo zarážející, kolik lidí stále zcela lehkomyslně hazarduje svým i cizími životy, když sednou za volant automobilu opilí. Stejně nebezpeční jsou ovšem také opilci na jízdních kolech. Uplynulý víkend (9. – 11. 7. 2010), spojený s kontrolami policistů na silnicích, opět odhalil, že je jich dost i na Náchodsku.
 
Prvním ze série podnapilých řidičů byl v pátek před půlnocí cyklista s 2,51 promile. Podnapilého muže, který měl problémy se na kole vůbec udržet, potkal na silnici mezi Bukovicí a Pěkovem  pár desítek minut před páteční půlnocí řidič Peugeotu. Cyklista vrávoral přes celou silnici ze strany na stranu a automobil, který ho dojel, raději zastavil u kraje silnice. I tak cyklista svým zadním kolem zachytil za roh auta a přepadl přes něj na silnici. Lékařské vyšetření žádné zranění neprokázalo, zato dechová zkouška ukázala, že se cyklista před šlápnutím do pedálů řádně posilnil. Displej ukázal více než dvě a půl promile alkoholu.
 
Podnapilou řidičku zastavila v sobotu zase policejní hlídka v České Skalici.  Ve dvě hodiny ráno za volantem Opelu Astra seděla 51letá žena, která byla zcela viditelně společensky unavená. Následná dechová zkouška ukázala proč, žena nadýchala do přístroje 2,34 promile. Policisté jí na místě odebrali řidičský průkaz, zakázali další jízdu a odvezli s sebou na policejní oddělení. Po nezbytných služebních úkonech jí pak ve zkráceném přípravném řízení sdělili obvinění z přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky.
 
Dalšího řidiče s více než dvěma promili v dechu odhalila noční silniční kontrola v Náchodě. Přímo v ulicích města se v osobním voze značky Volvo sobotní půlnocí proháněl 35letý muž z Rychnovska. Opakovaná dechová zkouška naměřila hodnotu alkoholu v jeho dechu ještě o pár desetinek vyšší, takže nakonec 2,26 promile. Policisté s ním proto zahájili zkrácené přípravné řízení pro přečin ohrožení pod vlivem návykové látky.
 
Podnapilým řidičům svorně hrozí až dva roky za mřížemi, peněžitý trest a trest zákazu činnosti.

por. Bc. Eva Prachařová
12. 7. 2010

vytisknout  e-mailem