Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Opilci za volantem

Novojičínsko - 15 speciální bezpečnostní akce odhalila 12 opilých řidičů. 

V pondělí 18. července v době od páté do osmé hodiny ranní si novojičínští  policisté opět posvítili na opilé řidiče. V policejní sítí uvízlo z téměř čtyř set kontrolovaných řidičů 12 opilých hříšníků. Na místě kontroly v obci Veřovice lemovalo silnici 5 odstavených vozidel opilých řidičů. Policisté u jednoho z kontrolovaných řidičů osobního vozidla zjistili přes 1 promile  alkoholu.
Od počátku těchto speciálních akcí, které probíhají na silnicích Novojičínska od listopadu  minulého roku, policisté zjistili celkem 188  řidičů pod vlivem  alkoholu.
 

Stalo se ...

 
Víkend byl na silnicích Novojičínska ve znamení alkoholu

Během uplynulého víkendu  v době od 15. do 17. července  znamenali novojičínští policisté opět několik hříšníků, kteří usedli za volat po předchozím požití alkoholických nápojů. Někteří opilí šoféři havarovali, jiní byli přistižení při kontrolách dříve, než-li mohli způsobit ztráty na životech či majetku. Jeden z hazardérů,  který naboural, měl dokonce přes tři a půl  promile alkoholu.

Například pětapadesátiletý muž z Kozlovic jel s vozidlem Škoda Felicia v pátek 15. července v odpoledních hodinách ve směru od  Kopřivnice, místní části  Mniší na Kozlovice. Při projíždění mírné levotočivé zatáčky v obci Tichá nezvládl řízení a následně havaroval do oplocení  rodinného  domu. U řidiče byla provedena dechová zkouška s výsledkem 3.62 promile alkoholu v krvi. Ke zranění osob nedošlo. Muž je nyní prošetřován pro podezření z přečinu ohrožení  pod vlivem návykové látky. V případě odsouzení mu hrozí  trest odnětí  svobody na šest měsíců až tři léta.

Další opilý řidič havaroval s nákladním vozidlem v Bílově u Bílovce v neděli 17. července ve večerních hodinách. Dvaatřicetiletý řidič nákladního vozidla Daf s návěsem jel krátce před jedenáctou hodinou večerní ve směru jízdy od Pustějova na Bílov. Při projetí mírné levotočivé zatáčky sjel bez cizího zavinění do pravého silničního  příkopu, kde se s jízdní soupravou  převrátil na pravý bok. U řidiče z Novojičínska byl dechovou zkouškou zjištěn  alkohol.  Přístroj vykázal hodnotu 2.57 promile alkoholu. Policisté řidiči  na místě zadrželi řidičský průkaz. Uvedeným jednáním  vykonával ve stavu vylučujícím způsobilost, který si přivodil vlivem návykové látky, činnost, při které by mohl ohrozit život nebo zdraví lidí nebo způsobit značnou škodu na majetku.
 

V sobotu 16. července krátce po třetí hodině  odpoledne zjistili oderští policisté opilého řidiče, který řídil v obci Heřmánky pod vlivem alkoholu traktor Zetor. Dvaašedesátiletý řidič z Oder nadýchal hodnotu 1.99 promile alkoholu.
 
V neděli 17. července krátce před pátou hodinou ranní kontrolovali policisté jednatřicetiletého řidiče vozidla Fiat  Punto v  Hodslavicích. Při kontrole vyšlo najevo, že auto řídí pod  vlivem  alkoholu. Dechová zkouška prokázala hodnotu 1.70 promile  alkoholu. Následná  dechová zkouška byla s výsledkem 1.66  promile.
 
V obou případech řidiči s naměřenými  hodnotami souhlasili  a nežádali lékařské vyšetření s odběrem tělních tekutin. Policisté i v těchto případech zahájili úkony trestního řízení směřující k objasnění a prověření skutečností důvodně nasvědčujících tomu, že byly spáchány přečiny ohrožení pod vlivem návykové látky.
Oběma řidičům nyní  hrozí trest  odnětí svobody až na jeden rok.
 
 
 

Tiskový servis ze dne 18. července 2011
 

 
nprap. Zbyněk Tomšík
tiskový mluvčí
 
Preventivně informační skupina Nový Jičín
Krajské ředitelství policie Moravskoslezského kraje
tel.: 974 735 207/8,
mob.: 602  161  739
e-mail:
tisknj@mvcr.cz

vytisknout  e-mailem