Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Zastavil v křižovatce a usnul

RYCHNOVSKO - Uspala ho tři promile. 

Jízda v horkém počasí a s alkoholem v krvi končí často předčasně a tragicky. Fatální následky nezodpovědného chování se naštěstí dvěma řidičům vyhnuly.

Čtvrtek třináctého nezačal  šťastně pro řidiče vozu zn. Daewoo Matiz. Ten v 05:30 cestou z Čermné nad Orlicí směrem na Borohrádek s největší pravděpodobností nepřizpůsobil rychlost jízdy stavu a povaze silnice a svým schopnostem a na přímém úseku za levotočivou zatáčkou dostal smyk. Ten osmačtyřicetiletý řidič nezvládl, vyletěl vlevo mimo silnici a s autem se převrátil na střechu. Záchranáři ho odvezli k ošetření do nemocnice. Dechová zkouška, kterou dopravní policisté na místě u muže provedli, prokázala 1,93 promile alkoholu v dechu. Navíc zjistili, že auto je dle registru vozidel v převodu. Na místě tedy zajistili dvě registrační značky auta a  muži zadrželi řidičský průkaz. Škoda této havárie je vyčíslena na 20.000 korun. Řidič je nyní podezřelý z přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky.

Alkohol v kombinaci s tropickým počasím je nebezpečnou kombinací, o které se policisté na silnicích přesvědčují denně. Svědčí  o tom i méně obvyklý případ z nedělního večera, kdy na lince 158 přijal operační důstojník v 18:15  telefonát řidiče, který uvedl, že na křižovatce mezi obcemi Přepychy a Mokré stojí uprostřed auto zn. Škoda Felicie a v něm spí opilý muž. Ostatní auta zastavují a dopravní situace se stává nebezpečnou pro ně i pro řidiče.
Dobrušská hlídka po příjezdu na místo zjistila, že šedesátiletý cizinec za volantem přijel ke křižovatce, při jejím projíždění najížděl na jiné auto a pak náhle zastavil a dál nejel. Řidiči z ostatních aut vystoupili a šli k felicii. Tam uviděli muže, který se náhle skácel na sedadlo a usnul. Protože z interieru auta ucítili silný zápach alkoholu, vyndal jeden z nich raději klíčky ze zapalování, aby zabránil další nekontrolovatelné jízdě.
Hlídka muže probudila a vyzvala ho k provedení dechové zkoušky. Při té první mu policisté naměřili 3,05 promile alkoholu v dechu, druhou už nebyl schopen nadýchat. Zbytek své indispozice muž po zadržení řidičského průkazu a eskortě dospal v Protialkoholní záchytné stanici v Hradci Králové.

por. Mgr. Alena Kacálková
14. srpna 2015

 
 

vytisknout  e-mailem