Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Opilec řídil návěs

Cizinec v náklaďáku měl 3 a půl promile 

Neobvyklý a dost alarmující případ opilého řidiče kamionu s návěsem zaznamenali dopravní policisté náchodského regionu. V pátek v nočních hodinách o půl jedenácté jej na okraji Náchoda zastavili pracovníci Celní služby ke kontrole poplatků elektronického mýtného. Celníci prověrkou v systému zjistili, že řidič vezoucí z Francie požární techniku, řádně nezaplatil mýtné.
 
Proto jej vyzvali k předložení dokladů a řešení přestupku. Hned při jeho vystoupení z auta však celníci ucítili alkohol a přivolali na místo hlídku dopravní policie. Dopravní policisté podrobili řidiče dechové zkoušce digitálním přístroje Draeger. Na displeji přístroje se ukázala hodnota přesahující 3 promile alkoholu v řidičově dechu. Přesněji řečeno 3,54 promile, tedy hodnota dost nepředstavitelná na to, že muž ještě před momentem seděl za volantem velikého nákladního automobilu, se kterým brázdil české silnice. Policisté řidiči ihned zakázali další jízdu a zahájili proti němu zkrácené přípravné řízení pro trestný čin ohrožení pod vlivem návykové látky.
 
Z kotoučků policisté zjistili, že podnapilý cizinec jel přes české území už od pátečního odpoledne, tedy v době kdy zákon jízdu kamionů z důvodu možné velké koncentrace aut (od 1. 7. do 31. 8. 2009 od 17.00 do 21.00 hodin) zakazuje. K požití alkoholu během jízdy se cizinec policistům přiznal. Jako důvod ovšem uvedl, že se jen trochu napil, aby překonal bolesti od žaludku. Alkohol popíjel i přesto, že v kabině vezl svého sedmnáctiletého syna, který dělal otci na cestě spolujezdce. Podnapilý 43letý cizinec odmítal s policisty spolupracovat, proto jej nakonec eskortovali na Protialkoholní záchytnou stanici do Hradce Králové, kde do druhého dne vystřízlivěl. Pak ho hlídka opět převezla do policejní cely v Náchodě, a tam si do pondělního rána počkal na předvedení před okresního soudce. Za jízdu v opilosti mu hrozil až tříletý trest odnětí svobody.
 
Jen o několik hodin později muž vyslechl verdikt o svém potrestání. Soudce plně akceptoval návrh státního zástupce na přísnější trestní sazbu, neboť muž pod vlivem alkoholu při výkonu zaměstnání řídil kamion, a proto byl vliv návykové látky zvlášť nebezpečný. Náchodský soud opilého cizince potrestal desetiměsíčním trestem odnětí svobody podmíněným na dva a půl roku a zákazem řízení všech motorových vozidel v délce tří a půl roku. Dále soudce cizinci nařídil okamžité vyhoštění z České republiky na dva roky, které ihned po propuštění od soudu provedly policejní orgány.
 
Za porušení zákazu jízdy v určené dny a hodiny a nedodržování předepsaných přestávek dále policisté přepravní firmě uložili kauci ve výši 20.000 korun.  
por. Bc. Eva Prachařová – tisková mluvčí
13. 7. 2009

vytisknout  e-mailem