Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Opilého řidiče zastavili dvakrát

UHERSKOHRADIŠŤSKO: Policisté řidiči museli auto odňat. 

Uherskohradišťští policisté včera 11. srpna krátce před jedenáctou hodinou dopoledne zastavili řidiče Renaultu. Sedmačtyřicetiletý muž zrovna projížděl ulicí Velehradská ve Starém Městě. Po kontrole dokladů došlo i na dechovou zkoušku. Ta vykázala hodnotu 3,32 promile alkoholu. Policisté mu zadrželi řidičský průkaz. Jak policisté zjistili, ten měl již v březnu tohoto roku odevzdat, a to ze zdravotních důvodů. Poté muže odvezli na policejní služebnu, odkud byl po provedení nezbytných úkonů propuštěn.

V půl druhé odpoledne, nezávisle na předešlé hlídce, zahlédli dopravní policisté v té samé ulici ve Starém Městě, jak se k Renaultu potácí nějaký muž. Poté do něj nasedl a odjížděl směrem na Velehrad. Policisté ho po několika minutách zastavili. Řidič nejen, že nebyl za jízdy připoután, ale také nepředložil řidičský průkaz. Jen krkolomně odpověděl, že ho nemá. Z muže byl silně cítit alkohol, proto hlídka přistoupila k dechové zkoušce. Přístroj ukázal 3,43 promile alkoholu. Muže odvezli k lékařskému vyšetření a na odběr krve.

Opilému muži bylo evidentně jedno, že jede bez řidičského průkazu, který mu byl téhož dne zadržen jinou hlídkou, a že místo dalšího řízení by se měl ze svého stavu raději vyspat. V tomto případě museli policisté přistoupit k podstatně razantnějšímu opatření, aby muži zabránili v další alkoholové jízdě. Jeho vozidlo mu bylo podle zákona odňato. Soud totiž může uložit i trest propadnutí vozidla a to tehdy, pokud bylo užito ke spáchání trestného činu. Poté se stává majetkem státu. Muž strávil zbylé odpoledne a následnou noc v policejní cele až do vystřízlivění. Nyní je podezřelý z  trestných činů ohrožení pod vlivem návykové látky a maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání, za což mu podle zákona hrozí dvouleté vězení včetně zákazu řízení až na deset let.


 

12. srpna 2014, nprap. Milena Šabatová

vytisknout  e-mailem