Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihomoravský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihomoravského kraje

Opilí cyklisté na silnici nepatří

BŘECLAVSKO: Riskantní jízdou ohrožují nejen sebe.  

Starovičky - Na nemilé střetnutí s policejní hlídkou, bude zřejmě vzpomínat 43letý cyklista, kterého kolegové v noci z neděle na pondělí zastavili v obci Starovičky. Muž jel na neosvětleném jízdním kole a byl viditelně pod vlivem alkoholu. Podle toho také vypadalo jeho chování. Odmítal předložit doklady totožnosti, s hlídkou nespolupracoval a navíc kolegům vyhrožoval, že je vysvleče z uniformy.

Dopravní policisté vyzvali muže, aby se podrobil dechové zkoušce na alkohol, ale marně. Odmítl podepsat i oznámení o přestupku, které poputuje na správní orgán k dořešení. Bohužel mu za takové jednání hrozí stejná finanční sankce, jako řidičům motorových vozidel.
 
Cyklisté si mnohdy neuvědomují, že jsou také řidiči - i když nemotorových vozidel a zákon pro ně platí stejně, jako pro ostatní. Jednou ze základních povinností je vyhnout se před jízdou alkoholickým nápojům. Alkoholem ovlivněný cyklista reaguje pomaleji a má zhoršené reakce i odhad vzdálenosti. Po požití několika skleniček ostřejšího moku dochází navíc k poruše rovnováhy, což může na silnici znamenat velké riziko. Zkrátka a jasně – alkohol nepatří nejen za volant, ale nepatří ani za řídítka!
por. Mgr. Kamila Haraštová, 13. dubna 2015
cyklista.mp3
 

vytisknout  e-mailem