Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Opilý cyklista nařkl policisty, že ho srazili autem

VSETÍNSKO: Hrozí mu několikatisícová pokuta.  

Několika tisícová pokuta hrozí šedesátiletému cyklistovi ze Vsetína, který nařkl policejní hlídku, že ho srazila autem. Asi byl naštvaný, protože ho policisté přistihli, jak jede na neosvětleném jízdním kole pod vlivem alkoholu. A nebylo to poprvé.
 
Včera kolem desáté hodiny večer projížděli policisté služebním vozidlem centrem Vsetína. Vtom spatřili do protisměru jedoucího neosvětleného cyklistu, který znenadání prudce odbočil vpravo. Po tomto manévru spadl z kola na vozovku. Kolegové vystoupili z auta a šli za mužem, který ležel na zemi natažený přes své horské kolo. Chtěli zjistit, jestli není nějak zraněn. Cyklista byl evidentně naštvaný na přítomnost hlídky. Odmítal policistům cokoliv sdělit. Uváděl jiné jméno a příjmení, než je jeho skutečné a rovněž se nechtěl podrobit dechové zkoušce. Už na první pohled bylo zřejmé, že je muž silně ovlivněn alkoholem. Po chvíli však do přístroje dýchl, výsledek byl 2,03 promile. Cyklista neustále policistům říkal, že tak jezdí normálně a tedy bude pokračovat dál. To kolegové nemohli dopustit, protože by muž další jízdou ohrožoval nejenom sebe, ale i další řidiče, proto cyklistu zajistili a odvezli na služebnu. Muži se to nelíbilo, byl agresivní a začal uvádět, že ho policisté autem srazili. Aby kolegové obvinění vyvrátili, přijel na místo kriminalistický technik, který provedl ohledání jak jízdního kola, tak služebního vozidla, rovněž jsme zajistili lékařské vyšetření cyklisty, při kterém lékař nezjistil u muže žádné zranění.
 
Šedesátiletého pána, který posléze už uváděl, že tedy asi spadl sám, je teď podezřelý z přestupku proti občanskému soužití, protože policisty nepravdivě obvinil z toho, že ho srazili autem. Ve správním řízení může dostat pokutu až 20 000 korun. Za jízdu na kole pod vlivem alkoholu je sankce ještě vyšší: 25-50 tisíc korun. Přitom to nebylo poprvé, co byl opilý na kole přistižen. Na podzim před dvěma lety měl při jízdě na kole v dechu 2,21 promile.    
 
Muž policistům neustále říkal: „Je to moje zdraví a tedy i moje riziko, že jedu na kole opilý!“ Velmi se ale mýlil. Neosvětlený opilý cyklista ohrožuje všechny účastníky silničního provozu!
 
 
22. srpna 2013, por. Mgr. Lenka Javorková
 

vytisknout  e-mailem