Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Opilý mladík v noci havaroval

ŽĎÁRSKO: Řidičský průkaz vlastní dva měsíce a řídí pod vlivem alkoholu 

Policisté z dopravního inspektorátu ve Žďáře nad Sázavou vyjížděli dnes 16. července časně ráno, deset minut po půlnoci, vyšetřovat okolnosti dopravní nehody, ke které došlo na silnici III. třídy v obci Rožná.
 
Osmnáctiletý řidič osobního vozidla Škoda Favorit projížděl po silnici obcí Rožná a jel ve směru k obci Zlatkov. Vlivem opilosti nepřizpůsobil rychlost jízdy a při průjezdu prudkou pravotočivou zatáčkou do stoupání dostal s vozidlem smyk, který nezvládl. S vozidlem přejel do protisměru, kde najel na zvýšený chodník vlevo mimo komunikaci a chodník poškodil. Pokračoval s vozidlem dál v jízdě a čelně narazil do svislé dopravní značky, kterou také poškodil. Po tomto nárazu sjel s vozidlem na travnatý prostor před domem, odkud s vozidlem začal couvat a při couvání zachytil přední částí vozidla o plastový rozvaděč telefonního vedení. I kryt tohoto rozvaděče poškodil. Ani tyto kolize ale mladému řidiči nezabránily v jeho dalším počínání. S vozidlem najel zpět na silnici a pokračoval v jízdě směrem na obec Zlatkov, když byl za obcí Rožná zadržen policejní hlídkou z obvodního oddělení Bystřice nad Pernštejnem.
 
Při dopravní nehodě nedošlo ke zranění osob. Policisté provedli u řidiče orientační dechovou zkoušku a při prvním měření byla naměřena hodnota 1,96 promile alkoholu, při druhém měření byla naměřena hodnota 1,98 promile alkoholu v dechu. Následně byl vyzván, aby se podrobil lékařskému vyšetření a odběru žilní krve na alkohol v nemocnici v Novém Městě na Moravě. Při dopravní nehodě vznikla hmotná škoda na vozidle, chodníku, dopravní značce a rozvaděči ve výši celkem 30 000 korun. Řidiči policisté na místě zadrželi řidičský průkaz a zakázali další jízdu. Ve věci by zahájeny úkony trestního řízení pro podezření z přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky. V případě této nehody je alarmující skutečnost, že mladík získal řidičské oprávnění teprve před nedávnem, neboť věku osmnácti let dosáhl v květnu letošního roku.
 
Policisté v Kraji Vysočina vyšetřovali od začátku letošního roku do 14. července v našem kraji celkem 1866 dopravních nehod a v 82 případech zjistili, že řidič usedl za volant pod vlivem alkoholu.
 
kpt. JUDr. Dana Čírtková, vrchní komisař
16. červenec 2013

vytisknout  e-mailem