Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Opilý polský řidič zadržen

TRUTNOVSKO - Zastavovací pásy Volkswagen zastavily, zběsilá jízda skončila! 

Operační důstojník včera večer o půl desáté přijal od všímavého občana oznámení týkající se podezřelého polského vozidla a dvou mužů, kteří v Náchodské ulici v Trutnově obhlížejí zde zaparkované vozidlo Audi.

Přivolaní trutnovští policisté po příjezdu na místo vypátrali podezřelý vůz Volkswagen Passat a řidiče vyzvali k předložení dokladů. Šestapadesátiletý polský občan tak učinil. Poté však z ničeho nic během prováděné lustrace sešlápl prudce plyn a před policisty začal ujíždět směrem na  Královec.

Zasahující policisté se okamžitě jali vozidlo pronásledovat a za použití výstražného nápisu STOP POLICIE se snažili vozidlo zastavit. Řidič však na policejní výzvy nereagoval a Polskou ulicí ujížděl rychlostí 140 kilometrů v hodině. Řidič policejního vozidla se pokusil Passata předjet, aby ho mohl zastavit, přičemž polský řidič několikrát nepředvídaně najel do levého jízdního pruhu a navíc se snažil služební dopravní prostředek „vybrzdit“.

V tu dobu již byly k zásahu proti ujíždějícímu řidiči, který ohrožoval nejen sebe, ale i ostatní účastníky silničního provozu, v neobydlené části obce Královec připraveni kolegové ze Žacléře se zastavovacími pásy.

Jakmile se řidič Volkswagenu snažil projet tímto stanovištěm, policejní hlídka bez váhání využila svého oprávnění a použila zastavovací pás. Řidič, který nereagoval na žádnou z výzev, které mu byly dávány, v plné rychlosti tento pás přejel. Zběsilý řidič i s prázdnými předními pneumatikami ujel ještě necelé dva kilometry až na území Polské republiky, kde byl několik desítek metrů za hranicí zadržen ve spolupráci s polskou hlídkou.

Kolegy z Polské republiky o uvedeném pronásledování a směru jízdy automobilu již předem informoval operační důstojník Integrovaného operačního střediska PČR Hradec Králové.

Policisté z Lubawky muže tedy zadrželi a pro případ dalšího nepředvídatelného jednání mu nasadili pouta. Provedená dechová zkouška u řidiče ukázala hodnotu 2,34 promile alkoholu v dechu. Ihned poté ho eskortovali na služebnu k provedeních dalších úkonů. Provedenou následnou lustrací zjistili, že muž není držitelem řidičského oprávnění. Omezený na osobní svobodě navíc procházel registrem hledaných osob z důvodu nenastoupení výkonu trestu odnětí svobody.

Trutnovská policie by tímto chtěla poděkovat oznamovateli, který pohyb osoby v blízkosti zaparkovaného vozidla vyhodnotil jako podezřelý a nezaváhal zvolat na linku 158.

Při zásahu naštěstí nedošlo k žádné újmě na zdraví a krom znehodnocených pneumatik ani k jiné hmotné škodě.

Jelikož je trutnovský region příhraničním a ke krádeži motorových vozidel na území České republiky dochází dnes a denně, zaměřují se policisté zejména v noční době na tzv. auto kriminalitu. Uvedený případ není ojedinělým. V tomto roce došlo na území okresu Trutnov již k několika podobným případům, při kterých byli pachatelé majetkové trestné činnosti trutnovskými policisty a policisty Polské republiky zadrženi ať již na území České republiky či v Polsku.

Policisté případ šetří pro podezření ze spáchání přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky a násilí proti úřední osobě. Po řádném zadokumentování bude celý spisový materiál postoupen kolegům do Polské republiky.

video: pronásledování

nprap. Pižlová Šárka, DiS.
22. 7. 2016, 12:50

 

vytisknout  e-mailem