Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Opilý řidič a jeho spolujezdec napadli naši hlídku

Oba odešli s obviněním z trestného činu napadení veřejného činitele. 

Zlín - Zlínští policisté byli napadeni dvěma místními muži, které za to obvinili z trestného činu útok na veřejného činitele. K incidentu došlo v sobotu ve dvě hodiny ráno ve Zlíně. Dvoučlenná hlídka kontrolovala osmadvacetiletého řidiče, který nadýchal 0,74 promile. Policisté ho vyzvali, aby se podrobil lékařskému vyšetření a z bezpečnostních důvodů mu chtěli přiložit pouta. Řidiče však začal bránit jeho spolujezdec a policisty od něj odtahoval. Začal být agresivní a služební zákrok znemožňoval. Muž se snažil jednoho z policistů udeřit pěstí a pak se dal na útěk. Přitom mu vytrhl vysílačku, kterou pak odhodil. Utéci se snažil i řidič, kterého se ale nakonec podařilo zajistit. Hlídce přijeli na pomoc další policisté, řidiče spoutali a vydali se hledat jeho spolujezdce. Toho sice nenašli, muž však přišel na policii sám v sobotu kolem poledne. Šestadvacetiletý spolujezdec si začal ztěžovat na nepřiměřený zákrok policie. Ten však byl vyhodnocen jako naprosto oprávněný. Oba muže jsme obvinili z trestného činu útok na veřejného činitele, za který hrozí až tříleté vězení.

Důvodem sporu hlídky a obou mužů bylo přiložení pout, která řidič zarputile odmítal. Na základě zákona o Policii ČR je však „..policista oprávněn použít donucovací prostředky v zájmu ochrany bezpečnosti osob, své vlastní a majetku a ochrany veřejného pořádku, proti osobě, která je ohrožuje... ...Policista je oprávněn použít pouta také při doprovodu osoby zajištěné, zadržené, zatčené, dodávané do výkonu trestu odnětí svobody nebo převzaté policistou k provedení procesních úkonů z vazby.“ (Zákon č. 283/1991 Sb., o Policii ČR, § 38 - donucovací prostředky)
Je tedy na policistovi, jak situaci na místě vyhodnotí a rozhodne se, zda je nutné služební pouta nebo jiné donucovací prostředky z výše uvedených důvodů použije.

vytisknout  e-mailem