Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Opilý řidič havaroval a skončil v zahradě

BEROUNSKO – Riskantní jízdnou ohrozil nejen svůj život a zdraví. 

Řidič s osobním vozidlem tovární značky Volvo při jízdě po komunikaci II. třídy v obci Hostomice – Radouš ve směru na obec Lochovice jen několik minut před půlnocí dne 24. července 2021 při projíždění zatáčky nepřizpůsobil rychlost stavu a povaze vozovky a nezvládl řízení. Následně najel na krajnici a poté pokračoval mimo silnici přes travnatý ostrůvek v prostoru křižovatky na místní pozemní komunikaci. Dále vozidlo sjelo opět z vozovky a přední částí vozidla narazilo do oplocení domu a poté skončilo v prostoru zahrady, kde poškodilo plechovou popelnici a zahradní světlo.

Po příjezdu na místo dopravní nehody policisté obvodního oddělení Hořovice vyzvali řidiče k předložení dokladů potřebných pro řízení motorových vozidel a k provedení dechové zkoušky. Následným policejním šetřením bylo zjištěno, že řidičem vozidla je devětatřicetiletý muž z Prahy, u něhož byla dechová zkouška pozitivní a naměřená hodnota byla ve výši 2,95 promile alkoholu v dechu. Po provedení prvotního šetření dopravní nehody policisté berounského dopravního inspektorátu zadrželi podezřelému řidiči řidičský průkaz a vyzvali ho k lékařskému vyšetření s odběrem biologického materiálu, kterému se dobrovolně podrobil v hořovické nemocnici. Při dopravní nehodě nedošlo k žádnému zranění osob.

Dopravní nehoda je nadále v šetření. Za své protiprávní jednání je řidič podezřelý z trestného činu ohrožení pod vlivem návykové látky, za který mu hrozí až 3 roky za mřížemi.

Alkohol za volant nepatří

Jak ukazují výzkumy, alkohol se podepisuje na způsobu řízení. Již při překročení hranice půl promile začíná převažovat negativní vliv na lidský organismus. Člověk se stává apatickým, snadno upadá do depresí a je celkově v útlumu. Alkohol i drogy za volantem zvyšuje nejenom agresivitu a přeceňování řidičských schopností, ale má výrazný vliv na periferní vidění. Zvýšená míra v krvi řidiče způsobuje tunelové vidění.

Do alkoholové pasti se přitom zdaleka nemusí dostat člověk, který usedne za volant bezprostředně po konzumaci alkoholu. Stejně zrádný a nebezpečný je tzv. zbytkový alkohol. Pro ten je charakteristické omezené vnímání. Řidič snadno něco přehlédne, je v útlumu, má opožděné reakce.

nprap. Jana Šteinerová
tisková mluvčí
P ČR  Kladno
28. července 2021

vytisknout  e-mailem