Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Opilý řidič se snažil uplatit policisty

LIBERECKO - V sobotu dopoledne kontrolovali chrastavští policisté v Horním Vítkově osobní motorové vozidlo Škoda Felicia. Řidič, který byl pod vlivem alkoholu se je snažil uplatit. 

Usedl za volant opilý a myslel si, že mu to jen tak projde, když policistům nabídne úplatek. Nekompromisní policisté však muže okamžitě vyvedli z jeho mylných představ. Liberečtí kriminalisté zahájili proti muži trestní stíhání pro přečin "Ohrožení pod vlivem návykové látky" a dále pro zločin "Podplacení".
 

Vše začalo běžnou silniční kontrolou. V sobotu kolem půl jedenácté dopoledne jel 26letý řidič Škody Felicie z Chrastavy do Horního Vítkova. Chrastavští policisté chtěli provést běžnou silniční kontrolu a vozidlo tak zastavit. Policisté jeli za uvedeným vozidlem z Chrastavy a během jízdy vyzývali řidiče zvukovým a světelným znamením k zastavení vozidla. Řidič vozidla zastavil v Horním Vítkově a na výzvu policistů se následně podrobil orientační dechové zkoušce na alkohol přístrojem Dräger, jejíž výsledek byl pozitivní. Naměřená hodnota ukázala 1,31 promile alkoholu v dechu. Následně se řidič podrobil dalším třema opakovaným zkouškám, které ukázaly ještě hodnoty vyšší - 1,70, 1,38 a 1,77 promile alkoholu v dechu. Odběr krve za účelem zjištění přítomnosti alkoholu řidič odmítl. Řidič se k požití alkoholu před jízdou doznal a snažil se na místě policisty uplatit a ovlivnit tak jejich výkon, aby se vyhnul trestu. Z kontextu vyjádření řidiče je předpoklad, že částku, kterou policistům nabízel, měla být 1 tisíc korun. Policisté muže zadrželi a v současné chvíli již čelí obvinění z již zmíněného přečinu a zločinu.

Vzhledem k tomu, že "Podplacení" je považováno za zvlášť závažný zločin, pokud se ho někdo dopustí vůči úřední osobě, hrozí tak muži až šestiletý trest odnětí svobody.

 

por. Bc. Vladimíra Šrýtrová
tisková mluvčí ÚO Liberec
tel. 974 466 207, 725/900210
17. února 2014

vytisknout  e-mailem