Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Opilý řídil auto jedoucí po disku

UHERSKOHRADIŠŤSKO: Mezi osmi opilými řidiči byl i muž řídící auto jedoucí bez pneumatiky.  

 

První „víkendový“ alkohol u řidičky policisté naměřili v dechu šestačtyřicetileté ženy, která v pátek 9. března o půl sedmé večer přijížděla od Starého Města do Uherského Hradiště. Řidička osobního peugeotu narazila zezadu do renaultu, který v důsledku silničního provozu před ní zastavil. Řidička opakovaně nadýchala 0,4 promile a pití před jízdou přiznala. Při nehodě nedošlo k žádnému zranění.

O půl hodiny později vyjížděli dopravní policisté k další nehodě, v níž svou roli sehrál alkohol. Nešlo o alkohol u řidiče, ale u chodce. Sedmatřicetiletý muž byl dosti opilý a nezvládl svou chůzi. Přecházel mimo přechod třídu Maršála Malinovského v Uherském Hradišti. Přešel první pruh, pak ztratil rovnováhu, zavrávoral a spadl zpět do silnice, kde akorát projížděl osobní peugeot. Jeho řidič se snažil chodci vyhnout, ale opilý chodec mu spadl zády na levou přední část auta. Řidič okamžitě zastavil a zavolal policii. Opilému chodci policisté naměřili 1,92 promile alkoholu, s čímž muž souhlasil a přiznal, že krátce předtím ukončil své celodenní pití šesti piv a půl litru borovičky.

Před třetí hodinou v noci na sobotu hlídkovali bojkovičtí policisté ve Starém Hrozenkově. Najednou uviděli, že za kamionem kličkuje octavia. Vyjeli ihned za ní a chtěli ji zastavit. Ještě než stačili zapnout výstražný maják, auto prudce zabočilo na parkoviště, zastavilo, jeho řidič vyběhl z auta a začal utíkat pryč. Policisté vyrazili okamžitě za ním a po pár metrech muže doběhli a chytili. Řidič, který v autě nechal svého spolujezdce, dobře věděl, proč utíká, v dechu měl 2,5 promile. Pětadvacetiletému muži policisté zakázali další jízdu a zadrželi řidičský průkaz.

O hodinu později zastavili policisté v Uherském Hradišti třiadvacetiletého řidiče, který řídil osobní hyundai i přesto, že měl v dechu 0,7 promile. Mladý řidič se k pití alkoholu před jízdou na místě přiznal.

Před půl šestou ráno došlo k havárii mezi Buchlovicemi a Boršicemi. Osmnáctiletý mladík řídil felicii a dostal přitom mikrospánek. Přejel do protisměru do příkopu, kde čelně narazil do stromu. Mladík nebyl připoután bezpečnostním pásem, a tak při nárazu utrpěl zranění hrudníku a nosu, s nímž byl ošetřen v nemocnici. Policisté mu v dechu naměřili 0,4 promile alkoholu.

V sobotu v deset hodin dopoledne zastavili dopravní policisté řidiče octavie, který jel Bílovicemi rychlostí 65 km/h. Při dechové zkoušce policisté zjistili, že pětapadesátiletý řidič má v sobě 0,65 promile alkoholu. Policisté mu zakázali další jízdu a zadrželi řidičský průkaz.

O čtyřiadvacet hodin později v Hluku zastavili policisté řidiče s hodnotou 0,3 promile alkoholu. Svou felicii takto řídil dvaapadesátiletý muž. Ani ne za hodinu zastavili ostrožští policisté v Hluku dalšího opilého řidiče. Osmapadesátiletý muž řídil svůj VW i přesto, že měl v dechu 1,34 promile. I jemu policisté na místě zadrželi řidičský průkaz.

Poslední „víkendový“ alkohol policisté naměřili třicetiletému muži, který sérii opilých řidičů uzavřel věru kuriozně. Na hlavním průtahu Uherským Hradištěm po třídě Maršála Malinovského řídil starší VW Golf, který jel na jedné straně pouze po zcela zdeformovaném disku. Kolo nemělo žádnou pneumatiku! Policejní hlídka, která takové auto spatřila, okamžitě vyzvala řidiče k zastavení. Třicetiletému muži policisté naměřili 2,57 promile alkoholu. Řidič pití alkoholu před jízdou přiznal, ale sám si už ani nemohl vzpomenout, kolik piv a kořalek vypil. Auto bylo odtlačeno na krajnici a řidiče policisté zadrželi a eskortovali na policejní oddělení.

Řízení s alkoholem pod jedno promile zákon posuzuje jako spáchání přestupku, za který hrozí pokuta do dvaceti tisíc korun a zákaz řízení od šesti měsíců do jednoho roku. Řízení motorového vozidla s alkoholem přesahující jedno promile je posuzováno jako spáchání trestného činu ohrožení pod vlivem návykové látky, za což hrozí až roční vězení a zákaz řízení až na deset let.

 


 

12. březen 2012, por. Mgr. Aleš Mergental

Odkazy do noveho okna

auto bez pneu

auto bez pneu 

Detailní náhled

havarie u Borsic

havarie u Borsic 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem