Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Název kraje

Policie České republiky – KŘP Olomouckého kraje

Opilý učitel autoškoly

Šumperk - ve voze měl dvě žačky, kdy jedna vůz řídila 

 

Dne 11.11.2010 kolem čtvrt na šest odpoledne, v rámci silniční kontroly v obci Bratrušov, zastavila hlídka Obvodního oddělení Policie ČR Šumperk osobní motorové vozidlo značky Renault Thalia, jedoucí směrem na Hanušovice. Jednalo se o vozidlo autoškoly. Policisté vyzvali instruktora autoškoly k předložení dokladů. Protože z dechu 53letého instruktora ze Staroměstska policisté ucítili zápach alkoholu, jeho řeč nebyla příliš srozumitelná a jeho motorika nebyla dobrá, vyzvali ho k provedení dechové zkoušky. Ta ukázala hodnotu 3,31 promile a opakovaná zkouška po šesti minutách 3,41 promile alkoholu v dechu. Instruktor s naměřenými hodnotami souhlasil a oba zápisy o provedené zkoušce podepsal.

Ve vozidle se dále nacházely dvě žadatelky o řidičské oprávnění při výcviku, z nichž jedna řídila v době kontroly vozidlo.

Dalším šetřením policisté zjistili, že se muž, v souvislosti se silničním provozem, dopustil v květnu 2008 trestného činu ohrožování pod vlivem návykové látky, za který byl potrestán peněžitým trestem a zákazem činnosti na dobu dvou let.

Policisté nyní muže šetří pro podezření ze spáchání přestupku podle § 22 odst.3, písm. b) zákona číslo 200/1990 Sb. o přestupcích :

Cit.: „Přestupku se dopustí učitel autoškoly, který prováděl výcvik ve výcvikovém vozidle bezprostředně po požití alkoholického nápoje nebo užití návykové látky, kdy by mohl být ještě pod jejich vlivem.“

Zpracovaný přestupkový spis policisté postoupí přestupkovému orgánu příslušného městského úřadu.

 

Tato hodnota alkoholu naměřená u řidiče patří letos k nejvyšším v okrese Šumperk. Dne 31.8.2010 byla v Šumperku na ulici Jesenická naměřena řidiči hodnota 3,38 promile alkoholu v dechu a 22.8.2010 při dopravní nehodě dvou cyklistů v Šumperku na ulici Temenická byla u jednoho z nich zjištěna hodnota 3,37 promile a při druhém měření 3,44 promile alkoholu v dechu. V červnu 2010 naměřili policisté u řidiče hodnotu 3,34 promile při kontrole v Loučné nad Desnou.


 

por. Mgr. Miloslav SVATOŇ

12.10.2010

vytisknout  e-mailem