Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Opomenutých peněz využil nepoctivý nálezce

KLADENSKO – Policie upozorňuje občany, že i zatajení nálezu je trestné. 

Na policejní služebnu v Unhošti bylo přijato oznámení, že u místního bankomatu v ulici Pražská dne 15. srpna 2018 kolem jedenácté hodiny, jednašedesátiletý muž opomenul při výběru finanční hotovost na místě. Zapomenuté finanční částky ve výši 14 000,-Kč se zmocnil  pravděpodobně nepoctivý nálezce.

Policisté nyní tento případ prošetřují jako podezření z trestného činu zatajení nálezu a pátrají po dosud neznámém pachateli, který se tohoto skutku dopustil.

Za přečin zatajení věci a hrozí  pachatelům trest odnětí svobody až na jeden rok.

Citace zákona č. 40/2009  - trestní zákoník, § 219, odst. 1):

„Kdo si přisvojí cizí věc nebo jinou majetkovou hodnotu nikoli nepatrné hodnoty, která se dostala do jeho moci nálezem, omylem nebo jinak bez přivolení osoby oprávněné, bude potrestán odnětím svobody až na jeden rok nebo zákazem činnosti.“

Policie vyzývá občany, kteří v  inkriminovanou dobu u bankomatu v Unhošti v ulici Pražská dne 15. srpna 2018 zaznamenali pohyb podezřelé osoby, aby poskytli informace na nejbližší policejní služebnu nebo na linku 158.

Trestný čin zatajení nálezu prošetřují i policisté z obvodního oddělení Kladno Kročehlavy, kde došlo ke ztrátě peněženky, která taktéž nebyla nálezcem odevzdána. Třiačtyřicetiletá poškozená žena z Kladenska ztratila peněženku v pondělí   20. srpna 2018 v době mezi 10.20 až 11.30 hodin, cestou od pošty z ulice Jerevanská v Kladně k obchodnímu domu v Unhošťské ulici. Obsahem ztracené peněženky byla finanční hotovost, osobní doklady a platební karta. Nepoctivý nálezce svým protiprávním jednáním způsobil poškozené ženě škodu ve výši 11 200,-Kč.

V tomto případě je pachatel podezřelý i z trestného činu neoprávněné opatření, padělání a pozměňování platebního prostředku, směnek a cenných papírů.

nprap. Jana Šteinerová

tisková mluvčí

P ČR  Kladno

21. srpna 2018

vytisknout  e-mailem