Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Oprava tiskové zprávy ze dne 8.6.2009

Dne 8. června 2009 jsme vydali níže uvedenou zprávu o tom, že 51letý muž z Hukvald choval samici rysa ostrovida bez povolení. V článku jsme však uvedli dvě nepřesné informace. Uvedli jsme, že tento muž si rysa nejdříve přivezl a až potom zažádal o vyjímku k chovu. Správně však mělo být uvedeno, že muž si o vyjímku k chovu rysa nejprve zažádal a až poté si jej přivezl. Další nepřesností bylo uvedení, že CHKO Beskydy mu vyjímku k chovu zamítlo. Správně mělo být uvedeno, že řízení o povolení vyjímky k chovu bylo zastaveno. Za tyto nepřesnosti se omlouváme. 

Ivan Žurovec 

Původoní článek z 8. června 2009

Bez povolení choval 51letý muž v Hukvaldech na Frýdecko-Místecku samici rysa ostrovida.
Ten je však zařazen mezi kriticky ohrožené živočichy, který je přímo ohrožen vyhynutím. Soud jej za to potrestal 15ti tisícovou pokutou, pokud by ji včas nezaplatil, musel by na dva měsíce do vězení.
               V červenci minulého roku si pořídil dnes již odsouzený muž samici rysa ostrovida. Umístil ji do klece na své zahradě. Jelikož však jde o kriticky ohroženou šelmu, které hrozí vyhynutí nelze ji bez udělení zvláštní výjimky chovat. Později si však přece jenom nelegální chovatel o výjimku u Správy chráněné krajinné oblasti Beskydy dodatečně zažádal. Ta mu však byla zamítnuta. Vzácnou šelmu muž vrátil původnímu majiteli do Čech.
                O případu se policie dozvěděla letos v únoru. Kriminalisté muže obvinili z trestného činu neoprávněného nakládání s chráněnými a volně žijícími živočichy a planě rostoucími rostlinami. Za ten hrozí až 3 roky vězení nebo peněžitý trest. Samosoudce Okresního soudu ve Frýdku-Místku uznal tohoto muže vinným a odsoudil jej k peněžitému trestu ve výši 15 tisíc korun. Pokud by částku ve lhůtě nezaplatil, stanovil mu samosoudce náhradní trest odnětí svobody na 2 měsíce.

Ivan Žurovec 

vytisknout  e-mailem