Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihomoravský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihomoravského kraje

Opravy pomníků jsou jen záminka

VYŠKOVSKO: Podvodníci lákají z lidí peníze za práce na hřbitovech. 

    Velmi podobný scénář má několik podvodů, které šetří policisté na Vyškovsku. Podvodníci lidem nabízejí kamenické práce na hřbitovech jako například opravy náhrobků. Když lidé o tuto činnost projeví zájem a domluví se na konkrétních podmínkách, kameníci převezmou finanční zálohy, hrob rozbourají a zmizí bez toho, aniž by nasmlouvanou práci dokončili.

   Jeden z případů se stal v polovině března v obci Chvalkovice na Bučovicku. Ženu tam navštívil muž, který se představil jiným jménem a vydával se za zástupce zavedené firmy. Se ženou sjednal objednávku na celkovou opravu pomníku v hodnotě 21 tisíc korun s tím, že práce budou hotovy do měsíce dubna. Nestalo se tak a tak údajný kameník znovu navštívil ženu a požadoval po ní zálohu. Žena mu tak dala nejprve 8 tisíc korun, poté ještě dalších 13 tisíc korun. Když se pak vydala na hřbitov, zjistila, že pomník je sice rozbouraný, ale žádná oprava na něm do současnosti provedená není. Případ tedy už oznámila na policii. Jen na Vyškovsku se podobných případů objevilo několik.

  Vzhledem k prověřování této trestné činnosti shromažďujeme informace i o dalších podobných případech podvodů při nabízení kamenických prací na hřbitovech. Pokud byste se s podobnými nabídkami setkali nebo byli podobným způsobem poškozeni, ozvěte se policistům na linku 158. Zároveň upozorňujeme veřejnost, aby si dávali pozor na podobné podvodníky a zejména jim nevypláceli peníze dopředu.

     por. Mgr. Iva Šebková, 21.7.2014

vytisknout  e-mailem