Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Pozor na krádeže jízdních kol

BENEŠOVSKO – Opuštěné jízdní kolo je dobré vždy vhodně zabezpečit.  

Od začátku června se v Posázaví ztratilo několik jízdních kol

Sérií krádeží jízdních kol se poslední dobou zabývají policisté na Benešovsku. Začala se ztrácet především v Posázaví, a to na různých místech, v různé denní či noční době. Mizela dokonce i z míst, která byla řádně uzamčena. Majitelé ale přitom bohužel nezabezpečili kolo samotné, což zlodějům výrazně usnadnilo jejich „práci“. Jako například jistá žena, která je zanechala jen tak volně opřené u dětského hřiště za Mokrou Lhotou. Podobně dopadl i cyklista, který nechal své kolo ve stojanu před restaurací v Nespekách, aniž by je uzamkl. Přišel tak nejen o ně, ale i o cyklistickou brašnu s doklady a penězi. Zloděje bohužel nezastavil ani lankový zámek na trekingovém jízdním kole, které nechal jeho majitel připevněné k zábradlí před nádražím v Čerčanech. A své kolo neubránil ani majitel, který je nechal volně odložené v suterénu bytového domu v Týnci nad Sázavou. Kola ale mizela i ze soukromých pozemků u domů či rekreačních chat. Pachatel vždy překonal vysoký plot a kola odcizil z otevřených garáží, v jednom případě dokonce násilím překonal uzamčenou zajišťovací tyč na střešním nosiči u vozidla a odcizil odsud dvě horská kola.

Krádeži kola se dá zabránit, bohužel ne vždy úspěšně

Jak se tedy proti krádeži chránit? Vždy je důležité jízdní kolo řádně zabezpečit, a to i na uzamčeném pozemku, domě, sklepě, apod. To znamená nenechávat je jen tak volně odložené či někde opřené, ale vždy je opatřit nějakým bezpečnostním zámkem, popřípadě je ještě připoutat k nějakému vhodnému předmětu, apod. Přestože ani toto opatření nemusí případného pachatele vždy odradit, je to určitě lepší, než mu kolo nechat jen tak napospas. Pokud je to možné a cyklistů je třeba více, vyplatí se, když má někdo z nich odstavená, a pokud možno ještě uzamčená kola stále na očích.

Případnou krádež je třeba oznámit policii

Pokud už se stane, že kolo přece jen pachatel odcizí, je vhodné, aby jeho majitel krádež neprodleně oznámil Policii ČR. Pro usnadnění pátrání je přitom dobré, mít doma příslušné doklady o nákupu kola, kde je také uvedeno jeho výrobní číslo. Je také možné, nechat si kolo zaregistrovat v některé z databází, které provozují vesměs městské policie nebo soukromé subjekty. Vhodná je také příslušná fotodokumentace.

por. Bc. Eva Stulíková
tisková mluvčí
P ČR Benešov
3. července 2015
 

vytisknout  e-mailem