Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Preventivní akce

Řidiči na nákupech  

Za prvních 28 dní roku 2011 přijali královéhradečtí policisté téměř 40 oznámení o krádežích věcí z motorových vozidel. Zloděj do automobilů vnikl buď násilím, nebo využil toho, že věci byly uloženy v nezajištěném vozidle. Policisté dané případy vyšetřují.

Dnešního dne tedy 28. 1. 2011 v odpoledních hodinách na území města Hradec Králové vyjeli policisté Preventivně informační skupiny na parkoviště přilehlé u obchodních domů, či nákupních center. Cílem akce bylo oslovení spoluobčanů a seznámení je s riziky trestné činnosti krádeží věcí z vozidel. S některými řidiči bylo hovořeno i na téma kapesních krádeží či krádeží odložených věcí například během nákupu. Odložené věci ve vozidle, autorádio či navigace, rozepnutá kabelka nesená na rameni, nebo odložená kabelka v nákupním vozíku je velkým lákadlem pro zloděje. Jak říká známé heslo – PŘÍLEŽITOST DĚLÁ ZLODĚJE.
Během odpoledne policisté oslovili několik desítek nakupujících řidičů a umístili mnoho informačních materiálů na zaparkovaná vozidla. Ta vozidla, ve kterých nezodpovědní řidiči ponechali na odiv batoh, kabelku, navigaci, či snímatelný panel autorádia byla navíc „ozdobena“ letákem s informacemi o nebezpečí vloupání do motorových vozidel. Řidiči byli dále seznámeni s preventivním projektem „Rok zabezpečení vozidel“ a bylo jim doporučeno zhlédnout důležité informace zveřejněné na www.rokzabezpecenivozidel.cz.
 

Jak snížit riziko vykradení motorového vozidla?

Parkování
Nejbezpečnější parkování je v garáži nebo na hlídaném parkovišti. V ostatních případech parkujte na přehledných, veřejnosti přístupných a dobře osvětlených místech, nejlépe poblíž Vašeho domu, abyste na vozidlo viděli.

Auto není trezor
Nenechávejte na sedadlech ani odkládacích plochách vozidla žádné věci, zejména kabelky, kufříky a jiná zavazadla, mobilní telefony, fotoaparáty, notebooky, doklady od vozidla, či jiné osobní doklady, peněženky či volně položené peníze! Vedle cenných věcí nenechávejte ve vozidle ani další věci, např. oblečení. I zdánlivě „bezcenná“ věc může pachatele nalákat.

Autorádio bývá velké lákadlo
Při koupi autorádia či vozidla dejte přednost rádiu s odnímatelným panelem či rádiu s možností vyjímání. Rádio či odnímatelný panel nikdy ve vozidle nenechávejte a vyjímejte také kódovou kartu autorádia. Rádio neschovávejte v autě, zejména ho nevkládejte do odkládacích prostor.

Před odchodem od vozidla
Před odchodem od vozidla zkontrolujte uzavření všech oken, včetně střešního, motorového a zavazadlového prostoru a uzavření a uzamčení všech dveří vozidla. Aktivujte všechna zabezpečovací zařízení, kterými Vaše vozidlo chráníte! Vozidlo zabezpečte i tehdy, vzdalujete-li se od něj třeba jen, abyste vyložili nákup.

Další cenné rady
Lhostejnost zlodějům nahrává, a proto si všímejte pohybu osob na parkovištích. Pokud uvidíte podezřelou osobu, která se pohybuje mezi zaparkovanými vozidly nebo už se dokonce do některého vloupává, volejte ihned Policii České republiky na linku tísňového volání 158. Nikdy nevíte, kdy všímavost např. vašich sousedů zachrání vozidlo právě vám!
Nezapomeňte na vhodné pojištění
Zvažte instalaci bezpečnostních prvků, jako jsou mechanické zábranné prostředky nebo elektronické alarmy.

NEDEJTE ZLODĚJŮM ŠANCI!

napsali o nás:

Královéhradečtí policisté upozorňují - zpravodajství města Hradec Králové


Čtěte také:

Zloděj číhal na parkovišti – Pár vteřin nepozornosti ji připravilo o tašku
Vloupání do vozidel – Ve čtyřech případech auta před zlodějem neobstála
Krádež alternátoru - Zloděj způsobil škodu za 4.000 korun
Za bílého dne vykradl tři auta - „Auto není trezor“, tento slogan se opět potvrdil v Hradci

nprap. Jan Čížkovský
28. 1. 2011
foto PČR
 

Odkazy do noveho okna

auto není trezor 01

auto není trezor 01 

Detailní náhled

auto není trezor 05

auto není trezor 05 

Detailní náhled

auto není trezor 08

auto není trezor 08 

Detailní náhled

auto není trezor 09

auto není trezor 09 

Detailní náhled

auto není trezor 12

auto není trezor 12 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem