Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Internetový podvodník

Za fiktivní obchody hrozí muži až pět let vězení 

Až pět let vězení hrozí za podvod čtyřiatřicetiletému muži z Jičínska, který si od dubna loňského roku do května letošního roku přivydělával fiktivním internetovým obchodem.
 
V "podnikání", které rozjel pod smyšlenými jmény, se mu celkem dařilo. Za výhodnou cenu nabízel hlavně notebooky a fotoaparáty různých značek, o které byl nevídaný zájem. Vzhledem k tomu, že se ale jednalo o fiktivní obchod, nikdy žádné zboží nedodal, protože ho neměl. Od zájemců pouze inkasoval platbu předem, kterou si nechával zasílat na svůj účet. V  okamžiku, kdy peníze obdržel, přestal se zákazníky komunikovat. Těm nakonec došla trpělivost a na záhadného prodejce podali trestní oznámení. I když se podezřelý obchodník choval velmi opatrně a neustále měnil svá jména a e-mailové adresy, přesto na jednu důležitou věc zapomněl.
 
Platby si totiž nechával zasílat na stále stejný účet, ke kterému měl dispoziční právo pouze on. A tak policistům nedalo moc práce zjistit jeho pravou identitu. Muži nakonec nezbylo nic jiného než jít s pravdou ven. Za patnáct  měsíců se mu takto podařilo podvést nejméně 17 osob z různých koutů naší republiky, od kterých obdržel neuvěřitelných 120 tisíc korun. Jak sám uvedl, peníze prý použil na vylepšení rodinného rozpočtu.
 
Muž si v těchto dnech vyslechl obvinění z přečinu podvodu, za což mu v případě prokázání viny hrozí trest odnětí svobody až na pět let.

nprap. Hana Klečalová
18. 8. 2011 v 14:10

vytisknout  e-mailem