Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Investice do cenných papírů se ženě nevyplatila

KLADENSKO – Podvodným jednáním přišla o téměř devět set tisíc korun. 

Na policisty se obrátila 61letá žena s žádostí o pomoc, která kvůli investování do cenných papírů přišla o více než osm set tisíc korun.

Z její výpovědi vyšlo najevo, že reagovala na sociální síti na inzerát s nabídkou výhodného zhodnocení peněz cestou cenných papírů. Na její reakci se jí ozval telefonicky muž vydávající se za zástupce společnosti. Ten jí uvedl, že musí uhradit vstupní poplatek ve výši 5 tisíc korun, který dobrovolně zaplatila. Po pár dnech se jí tentýž muž ozval a sdělil jí, že její peníze již vydělávají s tím, že aby jí mohl část zisku ze vstupního poplatku poslat, musí si navíc zřídit nový účet u jiné banky. Navedl ji, aby si nainstalovala do svého počítače program pro vzdálený přístup, díky kterému ji může se vším pomoci, aniž by ona musela něco dělat. Žena se vším souhlasila a nainstalováním takového programu do svého přístroje mu zpřístupnila svůj původní účet, z něhož v pěti převodech ženu připravil celkem o více než 850 tisíc korun.

Policisté ve věci zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání dvou trestných činů, a to z podvodu a neoprávněného přístupu k počítačovému systému a nosiči informací. Za to pachateli v případě zjištění a jeho dopadení hrozí trest odnětím svobody na jeden rok až pět let.

por. Bc. Michaela Richterová
tisková mluvčí
P ČR Středočeského kraje
4. ledna 2024

vytisknout  e-mailem