Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Policistky opět mezi seniory

KLADENSKO – Beseda se setkala s velice kladným ohlasem. 

Policistka oddělení tisku a prevence společně s kolegyní z OOP Kladno – město navštívila ve středu 27. října 2021 seniory ve středisku komplexní sociální péče Fontána. V odpoledních hodinách proběhla jako každoročně beseda s policejní tématikou.

Nejprve policistky seznámily všechny přítomné s aktuální trestnou činností na Kladensku a varovaly je před nástrahami, které na ně číhají v běžném životě.

Konkrétně hovořily o majetkové trestné činnosti, která ohrožuje nejen seniory a v současné době způsobuje policistům asi největší problém. Samozřejmě připojily základní rady a navrhly preventivní opatření, jak tuto činnost eliminovat.

Vzhledem k tomu, že vyhláška města zakazuje podomní prodej, informovaly posluchače o tom, že mají hlásit tuto činnost neprodleně policistům, či strážníkům.

Dále byli všichni senioři varováni před akcemi typu „šmejdi“ a v neposlední řadě byli důchodci upozorněni na kapesní krádeže, které Policie ČR řeší převážně v obchodních centrech, kdy bez dozoru ponechané kabelky jsou velkým lákadlem pro zloděje.

Také vybírání finanční hotovosti v bankomatech a uložení PIN kódu společně s platební kartou představuje vážný problém.

Další tématem bylo půjčování finanční hotovosti příbuzným, či braní si půjček, které mnohdy uvrhne seniory do dluhových pastí.

V neposlední řadě jsme požádali seniory, aby pomáhali řešit běžnou kriminalitu ve městě tak, aby si všímali svého okolí a kontaktovali policii v případě, že se v jejich sousedství objeví neznámý podezřelý člověk, či podezřelé vozidlo a neváhali informovat Policii ČR i v případě jiné protiprávní činnosti.

Beseda se setkala s velmi kladným ohlasem. Senioři živě diskutovali s přednášejícími policistkami, které ochotně zodpovídaly všechny dotazy.

nprap. Michaela Nováková

vytisknout  e-mailem