Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Senioři, buďte obezřetní

KLADENSKO - Dva případy, kdy se poškozenými staly seniorky, šetří policisté. 

První případ nahlásila včera 23. listopadu 2016 krátce po poledni třiadevadesátiletá důchodkyně z Kladna na tísňovou linku 158. Na pevnou telefonní linku do bytu jí volal neznámý muž, který se představil jako její syn a požadoval po ní finanční hotovost ve výši 20.000,- Kč. Když žena na prosbu nereagovala a telefon zavěsila bez odpovědi, pokoušel se jí tento podvodník znovu volat. I na tento hovor však seniorka nereagovala a ihned kontaktovala policisty na výše zmiňované bezplatné lince. Případ je prošetřován jako podvod ve stádiu pokusu a pachateli hrozí trest odnětí svobody až na dva roky.

Další skutek, ve kterém je poškozená důchodkyně, se stal včera 23. listopadu 2016 v podvečer v Kladně v ulici Poděbradova. Sedmasedmdesátiletá seniorka si před osmnáctou hodinou odložila svou kabelku na zídku před domem. Pět minut stačilo zloději, aby toto nepozorovaně volně odložené příruční zavazadlo odcizil. V kabelce měla poškozená žena finanční hotovost, osobní doklady a osobní věci v celkové hodnotě převyšující částku šestadvacet tisíc korun.

Policie ČR opětovně vyzývá zejména starší občany k obezřetnosti, aby nebyli důvěřiví a svůj majetek si pečlivě chránili.

Bezpečně na ulici

  • Pokud možno, noste doklady, peníze, klíče, mobilní telefony a další cennosti v tašce nebo kabelce, která má několik vnitřních kapes pro jejich oddělené umístění a hlavní zapínání má na zip.
  • Svým osobním zavazadlům věnujte velkou pozornost zvlášť v MHD, nákupních centrech a všude tam, kde je větší množství lidí.
  • Při výběru finanční hotovosti u přepážky finančního ústavu nebo z peněžního bankomatu dbejte zvýšené opatrnosti. Rovněž při odchodu dávejte pozor, zda Vás někdo nesleduje.
  • Nepřijímejte nabízený doprovod ani odvoz od lidí, které neznáte.
  • Pokud je to možné, nechoďte nedostatečně osvětlenými místy a odlehlými, málo frekventovanými uličkami.
  • Pro větší pocit bezpečí můžete nosit v tašce nějaký sprej (deodorant, lak na vlasy nebo slzný plyn), který můžete v případě ohrožení také použít.
  • Nesnažte se na ulici komukoli pomoci tím, že se ho zastanete před útočníkem. Raději zavolejte na některou linku tísňového volání.

nprap. Michaela Nováková
tisková mluvčí
P ČR Kladno
24. listopadu 2016

vytisknout  e-mailem