Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Úspěch kladenských psovodů

KRAJ – Během měsíce ledna se podařilo služebním psům se zadržet, nebo vypátrat tři osoby. 

Poprvé byl úspěšně služební pes nasazen 10. ledna 2017, kdy se podařilo psovi jménem Najk vypátrat hledanou osobu. Dvaačtyřicetiletý muž se „ztratil“ z místa dopravní nehody, která se stala kolem osmé hodiny večerní v katastru obce Drnek. Na místo přijeli stochovští policisté, kteří si na místo vyžádali asistenci psovoda. Policistka se svým psem se dostavila na místo a propátrávala společně se svými kolegy okolí. Na silnici ve směru na obec Malíkovice byla na silnici zjištěna osoba, která odpovídala popisu hledaného muže. Policistka u ní zastavila, muž se však dal na útěk přes pole do lesa. To byl čas na nasazení služebního psa. Zvíře zachytilo stopu a řidič byl vypátrán asi po čtyři sta metrech, kdy se ukrýval v nízkém lesním porostu. Policistka se psem muže doprovodila na silnici, kde si ho převzali stochovští policisté. Provedená pozitivní dechová zkouška objasnila jeho útěk od havarovaného vozidla. Navíc provedenou lustrací policisté zjistili, že pod vlivem alkoholu neřídil poprvé. Muži nyní hrozí z přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky až tři roky za mřížemi.

K druhému použití služebního psa došlo v neděli 29. ledna 2017 v odpoledních hodinách v Kladně v objektu bývalého areálu Poldi, kde mělo docházet ke krádeži kabeláže. Po čtrnácté hodině byl cestou operačního důstojníka na místo vyslán policejní psovod se služební fenou Ormou. Po získání prvotních informací od policistů Obvodního oddělení Kladno – venkov, kteří na místě zasahovali, byla fenka použita na propátrání za účelem nalezení osob dle uvedeného popisu. Ani ne za půl hodiny se podařilo nalézt podezřelou osobu. Jednalo se o čtyřiačtyřicetiletého muže z Kladna, který se ke krádeži doznal. Navíc bylo zjištěno, že se jedná o známého recidivistu, který byl už za majetkovou trestnou činnost v minulosti sankcionován.

Třetí případ, kdy byl do akce nasazen služební pes, se stal dnes 31. ledna 2017 na Rakovnicku. Po půlnoci byl do obce Třtice vyžádán policisty Obvodního oddělení Nové Strašecí psovod se svým čtyřnohým pomocníkem. Pes Jalar šel po pachové stopě pachatele, který v rodinném domě ve výše uvedené obci odcizil basy s pivem. Asi po dvoukilometrovém pronásledování vyhledal pachatele v chatě v katastru kempu Bucek. Rakovničtí policisté v objektu zadrželi pětatřicetiletého muže z Chomutova, který se ke krádeži přiznal a na místě byly zajištěny i odcizené basy s pivem. Nyní výtečník čelí podezření z přečinu porušování domovní svobody, za což mu hrozí trest odnětí svobody až na dva roky.

nprap. Michaela Nováková
tisková mluvčí
P ČR Kladno
31. ledna 2017

vytisknout  e-mailem