Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Zvýšený policejní dohled na silnicích

KLADENSKO - Dopravní policisté dohlíželi na dodržování předpisů a plynulost silničního provozu. 

Kladenští policisté z dopravního inspektorátu uspořádali v pátek 11. září 2015 mimořádnou dopravní desetihodinovou akci, která byla zahájena v ranních hodinách o půl osmé a ukončení proběhlo v  podvečerních hodinách.
 
Kontrolní činnost při dopravní akci byla směřována především na silnice č. 1/7 na trase Praha – Slaný Louny a č. 1/16 na trase Mšec – Slaný – Velvary. Obě vytipované silnice jsou velmi frekventované a zatíženy hustým provozem nejen osobních vozidel, ale i nákladní a kamionovou dopravou, neboť se jedná o spojnice se Severočeským krajem. Jedná se o dvě nejrizikovější silnice kladenského okresu, kde dochází k vážným  dopravním nehodám, a to mnohdy i s následkem smrti.
 
Vzhledem k těmto skutečnostem se kladenští dopravní policisté zaměřili při této dopravně bezpečnostní akci na dodržování nejvyšší dovolené rychlosti jízdy, a to zejména i mimo obec. Dále dodržování zákazu předjíždění v místech, kde je to zakázané, a to nejen svislým dopravním značením, ale samozřejmě i vodorovným dopravním značením. Policisté kontrolovali u řidičů dodržování požívání alkoholu a návykových látek před jízdou a používání bezpečnostních pásů a zádržných systémů při přepravě dětí.
 
Samozřejmě nebyla opomenuta kontrola na pátrání po osobách a věcech, vozidlech, která je spojena s lustrací osob a vozidel a taktéž tyto kontroly osob byly prováděny v souvislosti s vlnou běženců v České republice.
 
Při dopravní akci policisté dále kontrolovali dodržování povinností při provozování silniční a nákladní a osobní dopravy podle zákona č. 111/1994Sb o silniční dopravě a mezinárodních předpisů a dohod, tak zvaných sociálních předpisů a porušování ostatních ustanovení zákona č. 361/200 Sb. o provozu na pozemních komunikacích a o změnách některých zákonů. Další zaměření se týkalo technického stavu a povinné výbavy motorových vozidel.
 
Do celé dopravní akce bylo nasazeno celkem sedm policistů z dopravního inspektorátu. Tříčlenná policejní hlídka prováděla výkon služby na různých vytipovaných stanovištích, a to například na Slánsku u obce Lotouš    a nebo mezi obcemi Tuřany – Hvězda. Druhá dvoučlenná hlídka monitorovala dopravní situaci ve speciálním vozidle VW Passat. Novinkou této dopravní akce bylo nasazení třetí policejní hlídky, a to jak v civilním vozidle, tak i v civilním oděvu, která prováděla skrytý dohled na dodržování pravidel silničního provozu.
 
V rámci tohoto bezpečnostního opatření bylo celkem zkontrolováno čtyřicet vozidel a celkem zjištěno osmnáct dopravních přestupků, z nichž byla v sedmnácti případech udělena bloková pokuta ve výši 7 500,-Kč a jeden přestupek byl postoupen k správnímu řízení. Ve třech případech byla porušena rychlost, v jednom případě řidič požil před jízdou alkoholické nápoje, čtyři řidiči nepoužili bezpečnostní pásy, u jednoho vozidla byl nevyhovují technický stav a v jednom případě byla uložena kauce dle zákona č. 361/200Sb. v hodnotě 5 000,-Kč.
 
Při akci policisté zaznamenali nedodržení přepisů v silničním provozu osobního vozidla značky Škoda Octavia, jehož řidič nerespektoval vodorovné dopravní značení a předjížděl u obce Třebíz na plné dvojité čáře. Policejní hlídka toto vozidlo dojela a následně za užití světelné signalizace zastavila v bezpečném místě pozemní komunikace u obce Hořešovičky. Policisté řidiče vyzvali k prokázání totožnosti a předložení veškerých dokladů. Dále byla provedena dechová zkouška s negativním výsledkem. Prokázáním nedodržení předpisů v silničním provozu, kdy řidič předjížděl v úseku, kde je plná čára se odkazoval na jednoho spolujezdce z čtyřčlenné posádky, s kterým údajně spěchali od obce Knovíz do nemocnice v Severočeském kraji, neboť měl zdravotní problémy. Policejní hlídka na místo ihned přivolala posádku rychlé záchranné služby, kde byl muž ošetřen. Řidiči byla za nedodržení předpisů udělena bloková pokuta.
 
 Hlavním cílem těchto dopravních akcí je vymýtit z našich silnic nebezpečné řidiče, kteří nerespektují dopravní předpisy a snížit počet dopravních nehod. Uskutečněnou dopravní akci hodnotíme velmi kladně a v těchto akcích se zapojením policejních hlídek v civilu budeme nadále pokračovat, neboť neukázněnost a nedisciplinovanost některých řidičů je nevyzpytatelná.
 
nprap. Jana Šteinerová
tisková mluvčí
P ČR Kladno
14. září 2015
Odkazy do noveho okna

Kontrola dokladů

Kontrola dokladů  

Detailní náhled

Kontrolní činnost na silnici č.1/7

Kontrolní činnost na silnici č.1/7 

Detailní náhled

Mimořádná DBA

Kontrola dokladů 

Detailní náhled

Mimořádná DBA

Lustrace dokladů 

Detailní náhled

Mimořádná DBA

Kontrolní činnost 

Detailní náhled

Mimořádná DBA

Konzultace ohledně dokladů 

Detailní náhled

Mimořádná DBA

Kontrola totožnosti posádky vozidla 

Detailní náhled

Mimořádná DBA

Policejní VW Passat zasahoval 

Detailní náhled

Mimořádná DBA

Lustrace dokladů 

Detailní náhled

Mimořádná DBA

Příjezd vozidel RZS  

Detailní náhled

Mimořádná DBA

Zákrok policejní hlídky a RZS 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem