Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Dopravně bezpečnostní akce - Začátek letních prázdnin

KRAJ - Policisté dohlíželi na dodržování předpisů na pozemních komunikacích a zkontrolovali 4 172 vozidel. 

Od pátku do neděle proběhla celorepubliková dopravně bezpečnostní akce nazvaná "Začátek letních prázdnin". Každoročně ukončením školního roku a začátkem letních prázdnin je zvýšený provoz na pozemních komunikacích, na který pravidelně dohlíží nejen dopravní policisté. Je tomu tak i v letošním roce, kdy policisté po celé ČR připravili několik dopravně bezpečnostních akcí s preventivním zaměřením.

Při silničních kontrolách se policisté především zaměřili na dodržování stanovené rychlosti, způsobu jízdy a dodržování pravidel silničního provozu při jízdě v jízdních pruzích, používání bezpečnostních pásů a zádržných systémů při přepravě dětí, technickému stavu vozidel, držení v ruce nebo jiným způsobem telefonního přístroje nebo jiného hovorového nebo záznamového zařízení za jízdy, jakož i dodržování ostatních obecně platných ustanovení zákona o silničním provozu. Cílem všech dopravně bezpečnostních akcí, je snížení počtu dopravních nehod a jejich tragických následků. Kontrolami chceme ovlivnit nekázeň účastníků silničního provozu a nepříznivý vývoj dopravní nehodovosti na pozemních komunikacích. 

Během akce policisté zkontrolovali 4 172 vozidel a jejich řidičů a zjistili 772 přestupků.

Nejčastějším přestupkem byla tentokrát rychlost, celkem 286 řidičů nedodrželo stanovenou rychlost v obci nebo mimo ni. S vozidlem nevyhovujícího technického stavu vyjelo na silnice 188 řidičů a 36 dalších za jízdy drželo v ruce telefon. Skoro 60 řidičů nepoužilo za jízdy bezpečnostní pásy a dalších 30 přestupků zaevidovali policisté v souvislosti se způsobem jízdy. Policisté také přistihli 39 řidičů, kteří se na cestu posilnili alkoholem nebo jinými OPL. V souvislosti s požitím alkoholu se dopustili trestného činu 3 řidiči. Bez řidičského průkazu si pak vyjelo 12 řidičů. Většinu přestupků policisté vyřídili pokutou  na místě, zbylé přestupky oznámili příslušnému správnímu orgánu k projednání. 

Dopravně bezpečnostní akce budou nejen v rámci našeho Středočeského kraje probíhat po celé léto. K těmto aktivitám se přidá i prevence, která se bude věnovat motorkářům v rámci projektu „Kolama dolů – učme se přežít a cyklistům v rámci projektu Na kole jen s přilbou“. Stranou nezůstane ani prevence k viditelnosti chodců a cyklistů a k bezpečné manipulaci a nehodovosti řidičů elektrokol. Další z preventivních projektů„Řídím piju nealko pivo!“ je celorepublikový preventivní projekt, jehož partnery jsou Český svaz pivovarů a sladoven, BESIP a Policie ČR. Projekt je zaměřen na prevenci v oblasti požívání alkoholu před, ale i během řízení dopravních prostředků. Cílem projektu je zvýšit povědomí řidičů z hlediska dodržování bezpečnosti a zákona a připomenout řidičům, že alkohol a návykové látky za volant nepatří.
 

Do cíle svých cest dojeďte v pořádku. Na daleké cesty nezapomeňte být odpočatí a cítit se dobře. Pokud tomu tak není, snažte se cestu odložit na později. Na silnice se v hojném počtu vydali cyklisté i motocyklisté, respektujte se vzájemně, předvídejte a dbejte vzájemné ohleduplnosti.

Další informace a FOTOGALERII  naleznete na stránkách jednotlivých územních odborů.

PRAHA VENKOV – ZÁPAD
PRAHA VENKOV-JIH
KOLÍNSKO
PŘÍBRAMSKO
KUTNOHORSKO
MĚLNICKO

por. Mgr. Vendulka Marečková
preventistka
1. července 2024

Odkazy do noveho okna

Začátek letních prázdnin

Začátek letních prázdnin 

Detailní náhled

Začátek letních prázdnin

Začátek letních prázdnin 

Detailní náhled

Začátek letních prázdnin

Začátek letních prázdnin 

Detailní náhled

Začátek letních prázdnin

Začátek letních prázdnin 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem