Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Řidič – neřidič

Již se stalo pravidlem, že s příchodem každého nového roku přichází i řada změn. 

      I rok 2010 přináší svým nástupem řadu změn, mimo jiné i v oblasti právní, trestněprávní. Dne 31.12.2009 ukončil platnost z.č. 140/1961 Sb., - trestní zákon ve znění pozdějších změn a doplňků a dnem 1.1.2010 vstoupil  v účinnost nový zák. č. 40/2009 Sb., - Trestní zákoník.
V novém Trestním zákoníku, je řada změn oproti předcházejícímu trestnímu zákonu, mimo jiné hlavně z pohledu zájmu občanů, totiž, že zde  již není zakotven § 180d – trestný čin řízení motorového vozidla bez řidičského oprávnění. Mezi občany, na základě různých a mnohdy neúplných  informací z některých sdělovacích prostředků, se zakotvil názor, že díky této změně  bude jezdit každý, tedy i ten, kdo nevlastní řidičský průkaz, neboť nebude postižitelný, a když, tak maximálně jen „nějakou“ pokutou.
Vzhledem k tomu, že toto je velmi zjednodušený a trochu i mylný názor, dovolte mi, abych se zde pokusila vysvětlit právní stanovisko a tento problém uvést na pravou míru.
 
     Je pravdou, že od 1.1.2010 skutečně v novém Trestním zákoníku není zakotven trestný čin tak jako v předcházející právní úpravě -  řízení motorového vozidla bez řidičského oprávnění. Nic méně v rámci policejních silničních kontrol se tímto „nešvarem“ i nadále bude policie  zabývat a tyto případy budou řešeny několika způsoby:

- jestliže ten, kdo řídí motorové vozidlo a není držitelem příslušného řidičského oprávnění podle zvláštního zákona (zák.č. 361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích ve znění pozdějších změn a doplňků) a bude kontrolován policií, která tuto skutečnost zjistí, bude jeho jednání posuzováno jako přestupek ve znění § 22 odst.1 písm. e)  zák.č. 200/1990 Sb., o přestupcích ve znění pozdějších předpisů a správní orgán za tento přestupek bude ukládat pokutu od 25 000,- Kč do 50 000,- Kč a zákaz činnosti od jednoho roku do dvou let

- jestliže při kontrole policií bude zjištěno, že ten, kdo řídí motorové vozidlo a nevlastní příslušné řidičské oprávnění podle zvláštního zákona ( 361/2000 Sb.)  a v této době mu bylo řízení motorového vozidla zakázáno pravomocným rozsudkem nebo rozhodnutím příslušného obecního úřadu obce s rozšířenou působností v přestupkovém řízení, bude posuzováno jeho jednání podle § 337 odst.1písm.a) zák.č. 40/2009 Sb.,  - Trestní zákoník (citace: „Kdo maří nebo podstatně ztěžuje výkon rozhodnutí soudu nebo jiného orgánu veřejné moci tím, že   vykonává činnost, která mu byla takovým rozhodnutím zakázána nebo pro kterou mu bylo odňato příslušné oprávnění podle jiného právního předpisu - bude potrestán odnětím svobody až na tři léta“)

- v případě, že při kontrole policií bude zjištěno, že kontrolovaná osoba, která řídí motorové vozidlo, nevlastní řidičské oprávnění a v uvedené době není vydáno žádné rozhodnutí příslušného obecního úřadu obce s rozšířenou působností a ani žádný pravomocný rozsudek soudu, ale příslušný řidič je pod vlivem alkoholu nebo jiné návykové látky v době kontroly, bude jeho jednání řešeno: a) jako přestupek podle § 22 odst.1písm. e) zák.č. 200/1990 Sb., o přestupcích, ale za b) jako trestný čin podle § 274 odst. 1  zák. č. 40/2009 Sb., (Trestní zákoník) – trestný čin ohrožení pod vlivem návykové látky (citace: „Kdo vykovává ve stavu vylučujícím způsobilost, který si přivodil vlivem návykové látky, zaměstnání nebo jinou činnost, při kterých by mohl ohrozit život nebo zdraví lidí nebo způsobit značnou škodu na majetku, bude potrestán odnětím svobody až na jeden rok, peněžitým trestem nebo zákazem činnosti“)

- v případě, že řidič řídí bez řidičského oprávnění a policie při kontrole zjistí, že byl vůči němu vydán pravomocný rozsudek a nebo rozhodnutí příslušného obecního úřadu  a v době kontroly je pod vlivem alkoholu nebo jiné návykové látky, bude jeho jednání posuzováno podle Trestního zákoníku č. 40/2009 Sb., a to jako trestný čin maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání podle § 337 odst. 1  a zároveň i jako trestný čin ohrožení pod vlivem návykové látky podle § 274 odst. 1  

- Dále musím upozornit na skutečnost, že řidič, který pozbude řidičské oprávnění podle § 123c zák.č. 361/2000 Sb., v platném znění (dosáhl 12 bodů), bude taktéž trestně odpovědný ve smyslu ustanovení § 337 odst.1 písm.a) Trestního zákoníku.

 

     Závěrem bych chtěla pouze uvést, že počínaje dnem 1.1.2010 řidič se při každé silniční kontrole ze strany policie  bude podrobovat i povinnému dýchání do alkotesteru.
     I přes veškeré změny, které s nástupem nového roku 2010 přicházejí a které my všichni musíme postupně uvést do svého běžného života, přeji všem čtenářům v tomto roce hodně zdraví, mnoho osobních a pracovních úspěchů  a zvlášť řidičům mnoho šťastných kilometrů.

 

plk. JUDr. Blanka Matějů
Policie ČR Kutná Hora
 

vytisknout  e-mailem