Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Dopravní policisté se zapojili do celorepublikové preventivní akce

MĚLNICKO – Mělničtí policisté se zapojili do dopravně bezpečnostní akce.  

Policisté se zaměřili na dodržování pravidel silničního provozu, zejména dodržování zákazu požívání alkoholických nápojů a jiných návykových látek. Při kontrolách prověřovali i povinnou výbavu automobilů.

Řidiče upozorňovali na používání reflexních vest při dopravních nehodách, či řešení technických závad a jiných událostí, při kterých musí lidé opustit na komunikaci své vozidlo. V těchto situacích je řidič povinen mít při vystoupení z vozidla na sobě reflexní vestu, proto by ji měl mít po ruce, nikoliv v zavazadlovém prostoru. Cílem akce bylo ale kromě připomenutí této povinnosti i upozornění na bezpečnost celé osádky vozidla.

Během několika hodin hlídky zkontrolovaly 178 vozidel, udělily dvanácti řidičům blokovou pokutu a dva přestupky odeslali k projednání příslušnému správnímu orgánu. Celkem tři řidiči řídili pod vlivem alkoholu. Nejčastějším prohřeškem byl nevyhovující technický stav vozidla. Někteří kontrolovaní řidiči nebyli připoutáni nebo neměli zapnutá světla.

Policisté rozdali při dopravně bezpečnostní akci na celém území celkem pětadevadesát reflexních vest. Jedna z hlídek prováděla kontrolu i v Mělníku a jeho bezprostředním okolí Podpraporčík Vobořil a nadstrážmistr Toman při kontrolách zjistili, že řidiči pro sebe reflexní vestu mají, ale pro své spolujezdce nikoliv. Proto všichni zastavení řidiči obdrželi od policistů další reflexní vestu jako dárek. Celkem jich tato dvoučlenná hlídka rozdala třicet.

Ředitelství služby dopravní policie Policejního prezídia ČR ve spolupráci s Českou kanceláří pojistitelů zajistilo v rámci společného projektu reflexní vesty. Ty jsou ze zákona v České republice zatím povinné pouze pro řidiče. Je však dobré, aby tyto ochranné prvky měli i ostatní účastníci silničního provozu, kteří cestují jako spolujezdci. Policie ČR se proto rozhodla, zvýšit bezpečnost těchto lidí a alespoň malému procentu řidičů tyto pomůcky rozdat.

Obdobné akce připravují dopravní policisté i na další dny.
 

ppor. Mgr. Markéta Johnová
tisková mluvčí P ČR Mělník
15.12.2015

Odkazy do noveho okna

VESTY Mělník

VESTY Mělník 

Detailní náhled

kontrola

kontrola 

Detailní náhled

dechová zkouška

dechová zkouška 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem